18.02.2024.

08:15

Foto: Foto: Informer, Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

Srbija na udaru ekstremnog vremena! RHMZ upozorava: Prognoza nakon praznika donosi neočekivane obrte!

Prema najavama koje je objavio Republički hidrometeorološki zavod, maksimalna temperatura juče je dostigla će 17 podeok u Beogradu. I ostali gradovi širom Srbije pratiti su prolećni trend, sa najnižom temperaturom od 7 stepeni Celzijusa na Kopaoniku.

Ipak, noć od subote ka nedelji prema najavama donela je promene u vidu nešto nestabilnijeg vremena sa više oblačnih intervala, a ponegde i sa slabijom kišom.

Tako nas očekuje nedelja sa maksimalnom temperaturom do 15 stepeni koliko će biti izmereno u Negotinu. Beograd će biti za oko 3, 4 stepena hladniji u odnosu na juče, pa će temperatura ići do 13 stepeni.

Informer

 

Subjektivni osećaj kaže: Proleće

Kako navode meteorolozi, stabilno toplo i vedro vreme koje je prethodnih dana "počastilo" gradove širom Srbije donelo je osećaj kao da je temperatura značajno viša.

- U nedelju krajem dana očekuje se postepeno razvedravanje, međutim nestabilnost ostaje. To znači da ćemo tokom naredne nedelje imati pretežno oblačno vreme, povremeno sa slabom kišom, a temperatura će se kretati oko 12. podeljka - kaže meteorološkinja za Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Da li to znači da će pomenuti subjektivni osećaj toplijeg vremena nestati, ostaje da se vidi. Evo kakvo nas vreme očekuje u narednim danima i šta možemo očekivati od druge polovine februara i početka marta što se tiče vremenske prognoze.

Vremenska prognoza za Beograd

Beograd će i u narednih pet dana ostati jedan od toplijih gradova.

- Minimalna temperatura u glavnom gradu kretaće se od 4 do 7 stepeni
- Maksimalna dnevna temperatura kretaće se od 11 do 13 stepeni
- Vreme će biti oblačno sa kraćim sunčanim intervalima, najtoplije će biti u četvrtak

Informer

 

Vremenska prognoza za Novi Sad

U Novom Sadu će jutarnja temperatura biti nešto niža, dok se može očekivati oblačnije vreme u odnosu na ono što smo do sada mogli videti.

- Minimalna temperatura kretaće se od 1 do 4 stepena
- Maksimalna dnevna temperatura kretaće se od 12 do 13 stepeni
- Vreme će biti oblačno, ali bez padavina, a najhladniji dan biće utorak

Vremenska prognoza za Niš

U Nišu će u narednih pet dana biti oblačno, sa povremenim sunčanim intervalima.

- Minimalna temperatura kretaće se od 1 do 3 stepena
- Maksimalna dnevna temperatura kretaće se od 10 do 14 stepeni
- Vreme će biti oblačno kao i u drugim gradovima, a najtoplije će biti u četvrtak

Vremenska prognoza za Kragujevac

Kragujevac se u narednim danima neće razlikovati od ostatka Srbije sa temperaturama koje su i dalje iznad proseka za ovaj period godine.

- Minimalna temperatura kretaće se od 2 do 4 stepena
- Maksimalna dnevna temperatura kretaće se od 10 do 13 stepeni
- Vreme će biti oblačno, a najtoplije će takođe biti u četvrtak

Do sredine marta nastavlja se toplotni talas

- Neobično toplo vreme zadržava se sve do kraja meseca, međutim dugoročni modeli najavljuju da će i mart biti veoma topao i relativno suv. Trend otopljenja koji smo osetili u godini za nama nastavlja se i u ovoj 2024. godini, što nam govori da je pred nama period sa čestim i intenzivnim toplotnim talasima- navodi meteorološkinja Ljubica Gojković i dodaje:

- Pod toplotnim talasom podrazumeva se period od najmanje 5 dana sa temperaturom iznad proseka. Toplotni talasi mogući su i tokom zime, a s obzirom na to da je temperatura od početka meseca iznad proseka, povremeno i preko 10 stepeni, možemo da kažemo da se i dalje nalazimo u periodu ekstremno toplog vremena koje će trajati sve do kraja meseca.