22.02.2024.

11:29

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC, public

Vesti

Direktor PIO fonda pomenuo povišice u ovoj godini: Evo šta penzioneri mogu da očekuju

On je to kazao u susretu sa korisnicima Doma za stare na Voždovcu kojima je doneo i podelio Penzionerske kartice.

- Ono što smo vam prošle godine obećali, a imali smo puno obećanja, mislim da smo sve ispunili. Pore dva povećanja penzija, jednokratne pomoći, i ovim januarskim povećanjem 0d 14, 8 odsto, zatvorili smo prvi krug obećanja - rekao je direktor Fonda PIO.

On je, istakavši da uplate u Fond idu dobrim tempom, najavio mogućnost da penzije ove godine budu uvećane više puta, u saradnji sa Vladom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Informer

- Ja se nadam da vas čekaju još mnoga lepa iznenađenja ove godine, čak, možda više puta - nagovestio je Ognjenović.

On je, podelivši Penzionerske kartice korisnicima Doma, naveo da ih je do sada uzelo preko milion penzionera a da popuste daje 830 privrednih i drugih subjekata.

O penzionerima je s velikom pažnjom gostujući na RTS-u govotio i predsednik Aleksandar Vučić.

Kako je kazao, i pored višekratnih povećanja, koja iznose za 2 godine 56 odsto, on još nije zadovoljan brzinom rasta penzija.

- Država će morati više pažnje da posveti penzionerima u narednom periodu. Penzije nisu dovoljno brzo pratile rast plata koje su u poslednjih deset godina drastično porasle. Zato hoću da se prema penzionerima ophodimo po švajcarskoj formuli da bi brže pratili plate - najavio je predsednik.

Predsednik je dodao da sistem može da izdrži taj rast, jer država sve vreme vodi računa i o deficitu i o stopi javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod, ali i o kreditnom rejtingu zemlje, odnosno o ukupnom stanju javnih finansija.

Informer

Vučić je dodao da je prosečna penzija u Srbiji značajno viša od onog iznosa koji se prikazuje (390 evra), jer prosek spuštaju poljoprivredne penzije.

I to nije sve što penzionere očekuje ove godine.

Prvi penzioneri već u martu kreću na besplatnu rehabilitaciju u banje. O trošku Fonda PIO na rekreaciju će ići gotovo 22.000 penzionera, najviše od kada Fond raspisuje konkurse.

Konačna rang lista biće objavljena 14. marta i potom će uslediti pozivi penzionerima da odu u banju koju su izabrali.

Svi oni kojima je pratnja potrebna iz zdravstvenih razloga takođe će o trošku Fonda moći da povedu i pratioca, novina je koja će pogodovati najstarijima.