23.02.2024.

13:22

Foto: Shutterstock

Vesti

" Roditelji će moći da ocenjuju nastavnike" Škole dobile nove pravilnike: Evo zašto prosvetari negoduju!

Nasilje u školi, ubistvo, dojava o bombi, poplave, požari. To su, između ostalog, krizne situacije nabrojane u pravilniku o postupanju škola u takvim okolnostima. Šta uraditi i kako o tome obavestiti javnost, definisano je korak po korak.

- Nastavnici i uposleni imaju tačno određene obaveze. Formiraju se timovi za krizne situacije, tim za nasilje, zavisi o čemu se radi. U tom timu rukovodilac je onaj koji je najodgovorniji za organizaciju rada i u specijalnim i specifičnim situacijama, ne samo u uobičajenim. To je direktor, stručni saradnici, razredne starešine, imaju svoje mesto u tom timu - objašnjava Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete.

Tim više, za resornu ministarku je opravdan, za prosvetare - još jedan u nizu. Ukazuju da novi pravilnici i uputstva dodatno opterećuju nastavnike i škole, koje hronično pate od manjka kadrova.

Informer

 

Prosvetni radnici negoduju ovu odluku, ističe Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

- Postavlja se pitanje - čemu se formira takav tim, ako već imamo tim za borbu protiv nasilja, čine ga nastavnici, pedagog, psiholog. Ko će činiti tim za krizne situacije? Nastavnici pedagog i psiholog, dakle mi već takav tim imamo. Ali imam utisak da imamo sve više timova, sve veću administraciju, a deca su nam sve gora i gora umesto da se bavimo suštinom, obrazovanjem i vaspitanjem, mi se bavimo papirologijom - kaže Markov.

Snežana Romandić iz Unije sindikata prosvetnih radnika ukazuje da je obrazovanju potrebno obezbediti mnogo više novca. 

- Kad kažemo novca, ne mislimo samo na zarade zaposlenih, mislimo uopšteno na broj ljudi koji rade u školi. Praviti planove ovog nivoa za evakuaciju, krizne situacije, nasilje, sve to zahteva ljude koji bi se bavili samo tim poslom - smatra Romandića.

Informer

 

Promene u ocenjivanju vladanja

Osim novog pravilnika, doneta su i podzakonska akta koja prate u novembru izmenjeni Zakon o obrazovanju. Uz uvođenje suspenzije za učenike koji počine nasilje, promene i u ocenjivanju vladanja. Umesto od petog razreda, od sada će u prosek ulaziti od drugog.

- Opet je tendencija, ne da ta ocena žigoše dete, da ga ružno obeleži za žitav život. Da se kaže da je još u osnovnoj školi... nego da ta jedinica iz vladanja opet bude alarm za roditelja, nastavnika, odeljenskog starešinu, za njegove drugare - ističe Đukić Dejanovićeva.

Novina je i to što će roditelji moći da ocenjuju nastavnike. Ako bar polovina roditelja oceni da predavač krši propise, prigovor ide na ocenu direktoru, a nastavnika ne čeka kazna, već edukacija i mentorski rad. To je još jedan udar na profesiju, ocenjuju nastavnici