24.02.2024.

16:31

Foto: Shutterstock

Vesti

U ovom gradu će vrtići raditi i subotom: Nije Beograd, a evo od kada startuje nova odluka

U tri vrtića u gradu roditelji koji za tim imaju potrebe od sada će moći na sigurnom i sa svojim vršnjacima da ostave decu i na dan vikenda – najavila je dr Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju prilikom posete Zrenjaninu

Grad Zrenjanin godišnje izdvaja skoro milijardu dinara za mere unapređenja populacione politike, a od početka godine povećana su i jednokratna davanja za prvorođeno dete na 60 hiljada dinara dok se za svako naredno rođeno dete na teritoriji grada Zrenjanina opredeljuje 45 hiljada dinara.

- Ono što danas radimo i gde smo načinili jedan korak bliže jednoj novoj meri to je uspostavljanje saradnje za implementaciju vaspitno-obrazovnog rada u Predškolskoj ustanovi subotom. Roditelji koji rade i subotom da mogu da ostave decu u celodnevnom boravku. U pitanju su tri objekta na teritoriji grada Zrenjanina - kazao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Informer

Prema ovom projektu vrtići u naselju Zeleno polje i Bagljaš već od marta primaće deci u jaslene i predškolske grupe i subotom.

- Postoje različita zanimanja koja zahtevaju i dežurstva i rad vikendom i upravo su roditelji iskazali potrebu i želju za ovakvom vrtom podrške. Ukupno ima 2600 dece u Predškolskoj ustanovi u Zrenjaninu, od toga analize su pokazale da više od petine roditelja, makar jedan roditelj radi vikendom - napomenula je ministarka Kisić.

Ministarka je istakla da Zrenjanin može poslužiti kao primer dobre prakse sprovođenja mera populacione politike, a kao jednu od najznačajnijih stavki istakla je to što u ovom gradu nema liste čekanja za upis u predškolske ustanove.