26.02.2024.

06:45

Foto: wikipedia

Vesti

Slavimo jednog od najznačajnijih srpskih vladara! Predanje ga predstavlja kao "zmajevitog svetitelja", a ovo su običaji

Pre nego što se 1196. zamonašio i dobio monaško ime Simeon, vladao je Srbijom kao veliki župan.

Stefan Nemanja je vlast preuzeo 1166. godine kad je zbacio brata Tihomira, velikog župana, štićenika dvora u Carigradu. Pošto je presto ustupio srednjem sinu, kasnije prvom kralju iz dinastije Nemanjića – Stefanu Prvovenčanom, a ne najstarijem Vukanu, zamonašio se u svojoj zadužbini manastiru Studenica i uzeo monaško ime Simeon.

Sa najmlađim sinom Rastkom, čije je monaško ime bilo Sava, podigao je na Svetoj Gori manastir Hilandar, koji je ubrzo postao najznačajniji srpski duhovni i književni centar. Stefan Nemanja je podigao i crkve i manastire Đurđevi Stupovi, Bogorodičin manastir i manastir Svetog Nikole kod Kuršumlije.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga kao Svetog Simeona Mirotočivog, prvog u nizu svetitelja iz loze Nemanjića.

Informer

 

Na današnji dan u spomen na seca, održavali su se vašari, a danas je to samo običaj u Valjevskoj Mionici. U narodu se o Stefanu Nemanji održalo predanje kao o zmajevitom čoveku, koje potiče od njegovih ratnih uspeha u borbama sa moćnom Vizantijom.

Po predanju, bio je proždrljiv, jer se u njega bila uvukla ala, pa je bilo potrebno i nju hraniti. Nemanja je za ručak jeo pečenog vola, u njemu pečenog ovna, u ovnu pečenu kokoš i u njoj pečeno jaje. Jednom o ručku, Nemanja je bio kod svog sina Svetog Save, i zatražio da ruča. Sava mu pružio poskuricu (pečat sa slavskog kolača), a ala zinula da je dohvati. Tada Sava zgrabi alu i baci je u more. Od tada Nemanja više nije bio proždrljiv, kaže predanje.

Naodni običaji kažu da bi na ovaj dan trebalo da moliti se svetitelju za neustrašivost, zdravlje i snagu dece, a ukoliko to učinite iskreno i od srca, Sveti Simeon će vam uslišiti molbe.

Sveti Simeon Mirotočivi obeležava se i kao krsna slava.