28.02.2024.

10:55

Foto: Shuterstock

Vesti

Ove radnice u Srbiji ne dižu glavu od posla, ali i dobro zarađuju: Liste čekanja su normalna stvar

Klipovi različitih sadržaja, duhovite opaske i komentari privukli su više od 10.000 pratilaca na FB stranici agencije „ Čistačica Mara Novi Sad Šabac“ .

Informer

Vlasnica Mara Jović kaže za Informer da imaju dosta klijenata, a da se poslovi čišćenja ugovaraju nekoliko dana ranije, a na uslugu nje i njenih“ ženica“ čeka se obično od 5 do 7 dana , a ako treba više žena u jednom danu, onda se čeka 10 dana.
- Bavimo se čišćеnjеm stanova, poslovnih prostora, kuća i dvorišta, a uz to radimo i dubinsko pranjе namеštaja. Ovim poslom se bavim oko 10 godina, najpre sam radila sama, a kasnije se pojavila potreba da angažujem druge žene. Pošto sam po profesiji kuvar, ovo mi je bio dodatan posao, a „mic po mic“ čuli su za mene i moj rad – kaže za Informer Mara Jović i dodaje da se pročulo da šalje kvalitetne čistačice, koje pošteno obave posao.

Informer

Što se tiče žena koje angažuje, kaže da svaka zna da čisti, a da bi zadovoljila kriterijume mora da bude žilava, komunikacija sa klijentima da je dobra i da ima oštro oko. U svom poslu „naletale“ su na razne objekte koje treba detaljno očistiti, ali joj je ostao upečatljiv primer iz Novog Sada.

- Prošle godine smo ribali jedan stan, koji nije bio čišćen 15 godina,tu je živeo neki dečko, plaćao je kiriju redovno, a gazda nije dolazio da proverava kako stan izgleda. Kada su moje ženice stigle, njih tri, čistile su taj stan punih 12 sati, paučina u dnenom boravku se spustila do pola zida ,masnoća na šporetu bila je crna i zapekla ,a kupatilo je ličilo na štalu – opisuje nam Mara kako
ponekad izgledaju naši stanovi.

Informer

Mara kaže da od početka marta oni koji u Novom Sadu angažuju njene čistačice za redovno čišćenje stanova, kuća, poslovnih prostora i peglanje treba da izdvoje 850 dinara po satu za jednu čistačicu, uz uslov da sredstva za čišćenje ima klijent. Ćišćеnjе poslе krеčеnja i rеnoviranja podrazumеva dodatnih sto dinara.

- Ukoliko je čišćenje sa našom kompletnom opremom onda je cena 2000 dinara, a ako je samo hemija naša onda je 1500 dinara. Takođe, cene se razlikuju da li nosimo naše usisivače, deo hemije i slično. Kada je u pitanju dubinsko čišćenje nameštaja, cene su različite u zavisnosti šta se čisti, nasjkuplje je kod ugaonihgarnitura i to košta 3000 dinara, francuski ležaj je 1700 i tako redom, zavisi od komada nameštaja – kaže Mara Jović.
Ona još dodaje da pokrivaju samo Novi Sad i Šabac, a da ih za čišćenje skoro podjednako pozivaju i žene i muškarci.
- Ono što sam zapazila da muškarci više zovu uoči Nove godine – kaže naša
sagovornica.