01.03.2024.

07:54

Foto: printscreen

Vesti

Zločinac Musa ponovo razvija ratne zastave! Bošnjaci, u prepoznatljivom koloritu, slave dan kada su ubili srpskog svata na Baščaršiji

Srbi u Re­publici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata Nikole Gardovića u Sarajevu, na Baščaršiji, a što je bio i okidač za početak ratnih sukoba. Ove godine za tzv. dan ne­zavisnosti BiH najavljen je organizovani defile automobila sa ratnim za­stavama Republike BiH, a koji bi trebalo da dođe u Brčko. Inicijator defilea je Sa­nin Musa, biv­ši pripadnik z l o g l a s n o g odreda "El mudžahid", za koji se sumnja da je počinio monstruozne zločine nad Sr­bima u Vozući, i ko­ji je već u više navrata organizovao razne skupo­ve po Sarajevu i upućivao zapaljive i uvredljive iz­jave Srpskoj. Musa je ovaj put na mrežama objavio klip pod nazivom "Bosna te zove".

- Jer volimo Bosnu, jer volimo ljiljane. Defile automobila sa zastavama i ljiljanima najveći do sa­da. Kolone će ići iz svih pravaca BiH kroz više gradova i onda zajednič­ki defile u jednom veoma bitnom gradu za opstanak BiH. Dolazak obavezan za sve patriote Bosne - navo­di se u klipu ispod kojeg su stotine komentara po­drške defileu.

Najava ovog defilea dočekana je u Srpskoj kao provokacija i diza­nje tenzija, a mogućnost takvog skupa su osudili i u Brčkom. Predsednik Skupštine Brčko di­strikta Siniša Milić apelovao je na maksimal­nu suzdržanost povodom najavljenog defilea vo­zila kroz Brčko 1. marta, koji se u Federaciji BiH obeležava kao "dan neza­visnosti".

- Brčko distrikt je multietnička sredina u kojoj svako ima pravo da obeležava ono što mi­sli da treba, ali na na­čin koji neće provocirati druge. Na­dam se da je to mo­tiv naja­v lj e n o g defilea u Brčkom. Tenzije u distrikt u mogu koristi­ti samo onima koji žele da ovaj grad bude ne­uralgična tačka s ciljem stacioniranja dodatnih trupa Eufora ili drugih snaga. Isti priželjkuju zabranu defilea da bi sutra zabranili 9. janu­ar. Zato bi trebalo uči­niti sve da Brčko ostane grad tolerancije i među­sobnog uvažavanja - rekao je Milić.

Predsednik RS Mi­lorad Dodik izjavio je juče da obeležavanje tra­gičnog datuma, 1. marta, kao takozvanog dana ne­zavisnosti BiH, kada je u Sarajevu na kukavički način prolivena srpska krv, jasno pokazuje sav paradoks postojanja te, i takve BiH.

- Siguran sam da je FBiH jedina na svetu ko­ja slavi smrt, ubijanje, paljenje srpske zastave, i to na svadbenom veselju ugledne sarajevske sve­šteničke porodice. Još tužnije je da ubicama i onima koji slave zversko ubistvo srpskog svata 1. mart če­s t i t a j u diplo­m a t e zapad­n i h a m ­b a s a ­da koje n a m a , s r p s k o m narodu, drže predavanja o ljudskim pravima i demokratiji. Ne znam ni kako to da nazovem - tragedija ili ironija ili licemer­stvo, ili sve troje zajed­no. Najpre da je sve troje, i još dodatno patološka mržnja prema Republi­ci Srpskoj i svemu što je srpsko - istakao je predsednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da to potvrđuje i sramni pri­jem, upriličen povodom crnog datuma 1. marta, u zgradi Većnice, u srcu sarajevske kasabe, koja se lažno predstavlja "mul­tietničkim gradom", na kaldrmi na kojoj je svire­po i mučki život izgubio srpski svat, a zločinač­kim pucnjima prekinuto svadbeno veselje.

- Prvi mart je samo dodatno razotkrio pravu istinu i šta se sprema srpskom narodu u "bo­sanskom loncu" koji je uzavreo od prevelike že­lje muslimana da od BiH naprave muslimansku državu u srcu Evrope, a nemuslimane, odnosno Srbe i Hrvate po njima starom znanom receptu iz prošlih ratova pobiju, iskorene, proteraju. Me­đutim, tadašnje srpsko rukovodstvo shvatilo je već ranije kakve su im na­mere i da se sprema sce­nario sadržan u "Islam­skoj deklaraciji" babe Alije - podsetio je Dodik.

On je naglasio da 1. mart nije i ne može biti praznik srpskog naroda u RS i BiH.

- To je datum koji nosi dve teške činjenice za srpski narod: ubijanje srpskog svata u Sarajevu i činjenicu da se tada pribeglo preglasavanju srpskog naroda na ta­kozvanom referendumu. Prvi mart za nas ne može biti praznik, ali jeste putokaz gde bi završili kao narod da nije bilo 9. januara i naše odluke da ne dozvoljavamo niko­me da preko nas i umesto nas donosi odluke o pro­storu na kojem živimo hiljadu godina i koji je neraskidivno vezan za Srbe - naveo je Dodik.

Prvog marta 1992. godine u Sarajevu na Baščaršiji je ubijen srpski svat Nikola Gar­dović, otac mladoženje Milana i svekar neveste Dijane Tambur, a ranjen pravoslavni sveštenik Radenko Miković, dok su ubice, koje muslimanska vlast u Sarajevu nije ni pokušala da pravično kazni, spalile srpsku za­stavu.

Protiv Nikolinog ubice, Rasima Delali­ća Ćele, tek početkom 2006. godine Kantonalno tužilaštvo u Saraje­vu pokrenulo je sudski proces, koji nikada nije okončan, jer je ovaj zloči­nac ubijen 2008. godine u Sarajevu. Osim Delalića, koji je naknadno priznao da je ubio Gardovića, svedoci su kao napadače prepoznali i Suada Ša­banovića iz Zvornika i Muhameda Švrakića iz Sarajeva, koji je sin osni­vača zloglasnih "Zelenih beretki" Emina Švraki­ća. Četvrti napadač je Ta­ib Torlaković, koji je kao i Ćelo, nakon rata ubijen u mafijaškom obračunu u Sarajevu. Delalić je od­mah nakon početka ratnih sukoba u Sarajevu postao komandant Devete musli­manske brdske brigade tzv. Armije BiH, a od ta­dašnjeg predsednika tzv. ratnog Predsedništva BiH Alije Izetbegovića "za zasluge" je na poklon dobio pištolj sa posve­tom.

Udruženja veterana spe­cijalnih jedinica Vojske RS očekuju da policija zabrani defile u Brčkom 1. marta jer bi dolazak sa obeležjima takozvane Ar­mije BiH ugrozio međuna­cionalne odnose u gradu.

Dodik: Ramo, mani se politike

MILORAD Dodik, predsednik RS, poručio je da je Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova "potpuni idiot".

- Ko drugi može slati čestitke funkcionerima po Republici Srpskoj za takozvani dan nezavisnosti BiH - napisao je Dodik na društvenoj mreži "Iks".

Dodik je dalje naveo: Ramo, Ramo, mani se politike, uhvati se benča da izduvaš gluposti iz glave. Koja si ti budala!

Đaci marširali kroz Tuzlu

UČENICI srednjih škola u Tuzli pod ratnim zastavama proslavljali su juče takozvani dan nezavisnosti BiH. Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se veliki broj đaka koji se u koloni kreću kroz grad mašući ratnim zastavama tzv. Armije BiH.