03.03.2024.

16:28

Foto: Informer/tanjug

Vesti

Vukosavljević: Vojnomedinska akademija, 180 godina ozbiljnog rada - korona najveći izazov

Vojnomedicinska akademija obeležava 180 godina postojanja. U godini za nama obavili su više nego prethodne, oko 300 hiljada pregleda i oko tri miliona laboratorijskih analiza. Tako su se vratili na period od pre korone.

"Slavimo, kako reče jedan kolega, višedecenijsko punoletstvo. Mnogo toga smo radili. Uveli smo robotske staplere u hirurgiji Vac metodom, resekcija tumora recimo pluća, grudna hirurgija sa doc. Marićem, jedna od vodećih u zemlji. Zatim 3D kartosistem atrijalne fibrilacije, doc. Jović sa svojim timom, klinike za kardiologiju i Iinstitut za transfuziologiju nove imunološke neinvazivne metode u lečenju bolesti kod odbacivanja halogenih transplantacija, koštane srži. Ima toga još mnogo", ističe Vukosavljević.

Naglašava da Vojnomedicinska akademija mora biti najbolja da bi bila u društvu najboljih,  dodajući da su 180 godina za njih ozbiljne godine rada.

Posebno naglašava da je najponosniji na ljude i timove i da VMA treba da bude lokomotiva koja vuče i da svi ostali treba da je prate.

"Korona je jedan od najvećih izazova u mojoj bliskoj prošlosti i karijeri. Svakodnevno kao očni hirurg sam u izazovima, u rešavanju najtečih komplikacija, kako prethodnih hirurgija, tako i povreda oka", navodi Vukosavljević.

Unapređenje zdravstvene nege

Vojna medicinska akademija ima oko 1.500 medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih tehničara.

Bojana Jovanović načelnica Službe za zdravstvenu negu, navodi da Svetska zdravstvena organizacija apeluje da se mora voditi računa o toj profesiji uz podatak da će do kraja 2030. godine pored radno angažovanih medicinskih sestara biti potrebno dodatnih još devet miliona.

"Formirani smo u skladu sa ciljevima svetske zdravstvene organizacije koji se odnose pre svega na unapređenje zdravstvene nege, obrazovanje medicinskih sestara, a ujedno i na naučni, istraživački rad na polju sestrinske profesije", ističe i Jovanovićeva.

Vukosavljević ukazuje da na VMA nisu zadovoljni popunjenošću kapaciteta kako lekara tako ni medicinskih sestara. 

"U ovoj godini planiramo preko 228 i možda više malo prijema, između ostalog najveći broj medicinskih tehničara. Sigurni smo da dobrom popunom, dobrom obukom kadra možemo da doprinesemo boljem lečenju, u kvalitetu lečenja naših pacijenata", zaključuje profesor Vukosavljević.