05.03.2024.

11:19

Foto: printscreen/Tanjug

Vesti

Ministarka najavila sjajne vesti: Stiže nova pomoć države

- Novi poziv će biti već na proleće, znači sad u martu ili u aprilu, prvo ćemo mi sprovesti kao resorno ministarstvo, a onda opštine ka građanima", rekla je Đedović Handanović za Tanjug.

Podsetila je da se danas obeležava Svetski dan energetske efikasnosti i naglasila da je važno da mislimo o energetskoj efikasnosti svaki dan.

- I mislim da to građani iz Srbije pokazuju zaista u sve većem broju. Mi moramo da radimo na unapređenju energetske efikasnosti jer je ona deo energetske i zelene tranzicije. Zapravo, energetskom efikasnošću, odnosno svim merama koje sprovodimo na godišnjem nivou, možemo da uštedimo između 25 i 30 odsto potrošnje električne energije, što je ogromno. I kada mislimo i na aerozagađenje i kada mislimo na manje račune, ali i kada mislimo na to da učinimo nešto dobro za našu životnu sredinu, navela jke ona.

Informer

Što se tiče vlade i Ministarstva energetike, mi smo zaista naporno radili tokom prošle godine i nastavićemo to i ove godine, a pre svega da pomažemo građanima da sprovedu mere energetske efikasnosti, dodala je ministarka.

Istakla je da zato u tu svrhu država nastavlja da pomaže kroz subvencije građanima, pre svega da te subvencije idu i do 65 odsto.

Kako je rekla, da građani zamene svoje prozore ili da poboljšaju krovove ili izolaciju, ili da ugrade solarne panele, toplotne pumpe.

"Potpisali smo, 5.500 ugovora u poslednjih šest meseci, za toliko domaćinstava i 1,8 milijardi dinara je opredeljeno samo za prošlu godinu. Ostaje nam sigurno još nekih 5.000 da potpišemo i to je u toku. Ti radovi će biti gotovi već pre početka naredne grejne sezone. To radimo sa više od 130 gradova i opština u Srbiji, gde oni objavljuju svoje pozive, da građani mogu da se prijave, ali mi dajemo taj okvir i plan je da uložimo oko 50 miliona evra u naredne četiri godine", navela je ministarka.

Rekla je da postoji veliki odziv građana kada se objavi javni poziv i da su redovi ispred opština.

- Ja zahvaljujem građanima što su prepoznali da i oni mogu da doprinesu zelenoj tranziciji, kao i da malim naporom mogu dosta i dugoročno da doprinesu, pre svega kada je u pitanju ušteda električne energije, ali i da imaju manje račune. Moram takođe da se zahvalim građanima i što štede svakog meseca kada je potrošnja električne energije u pitanju. Za prošli mesec milion i po domaćinstava u Srbiji je ostvarilo pravo na popust, odnosno za racionalnu potrošnju, a pričamo o više od 600.000 domaćinstava koje je ostvarilo maksimalan popust od 40 odsto na svojim računima, rekla je ona.

Naglasila je da je energetska efikasnost bitna i za gradove i za javne objekte.