Autor: Informer.rs

05.03.2024.

14:37

Foto: Foto: Shutterstock, PngWing

Vesti

Uliva strah u kosti: Šta je opaki Zombi virus i da li stiže do našeg podneblja brže od "furije"?

Zombi virus amebe star 48.500 godina otkriven je u Sibiru i smatra se da on još poseduje zarazni potencijal. Francuski istraživači otkrili su 13 virusa u tlu za koje se veruje da se genomski razlikuju u odnosu na do sada poznate viruse. 

U kojoj meri je Zombi virus pretnja zdravlju?

Jedna četvrtina severne hemisfere pokrivena je trajno smrznutim tlom, koji se naziva permafrost. Usled zagrevanja klime dolazi do odmrzavanja permafrosta koji počinje da oslobađa organske materije zamrznute milenijumima, piše Eklinika.

Informer

Većina ovih materija se razlaže na ugljen-dioksid i metan, oslobađa u atmosferu i dodatno pojačava efekat staklene bašte, objašnjavaju stručnjaci.

- Primećeno je da se sa klimatskim promenama i zagrevanjem planete i veliki broj bakterija oslobađa u životnu sredinu, ipak protiv njih se možemo boriti antibioticima. Mnogo problematičniji za javno zdravlje mogu biti novi virusi, kao što je  SARS-CoV-2. Situacija bi bila mnogo ozbiljnija, ukoliko bi se usled oživljavanja drevnog nepoznatog virusa, javile bolesti koje bi mogle da pogode ljude, životinje i biljke. Legitimno je razmišljati o rizicima i mogućnosti da se neki drevni virus odmrzne usled topljenja peramfrosta i vrati u cirkulaciju - ​​pišu istraživači, u radu koji bi tek trebalo da bude objavljen.