06.03.2024.

14:55

Foto: Vojvodina uživo

Vesti

Vesić: Brza pruga Beograd - Niš biće gotova do kraja 2028. godine

Kako se navodi u saopštenju MGSI, Vesić je kazao da će izgradnja te pruge početi 2025. godine.

Prema njegovim rečima, radiće se tri deonice i u maju će biti raspisana pretkvalifikacija za izvođače za drugu i treću deonicu, a za prvu deonicu najkasnije u novembru.

-Izgradnja pruge od Beograda do Niša trajaće tri i po godine, jer za razliku od brze pruge prema Subotici, gde smo potpuno zatvorili saobraćaj, ovde se saobraćaj neće zatvarati već će se raditi u prozorima, odnosno u uslovima periodičnih obustava saobraćaja. Ne možemo da zatvorimo prugu prema Nišu, jer bi to zaustavilo kompletan železnički saobraćaj cele južne Evrope prema srednjoj Evropi - naveo je Vesić.

Informer

Naglasio je da će pruga biti gotova do kraja 2028. godine i da će se vozom od Beograda do Niša stizati za sto minuta.

- U međuvremenu, već radimo prugu Niš - Brestovac, 23 kilometara. Ostaje nam 135 kilometara do granice sa Severnom Makedonijom i 50 kilometara kroz tu državu kako bismo povezali Niš i Skoplje - rekao je Vesić. Ministar je podsetio da je, kada je premijer Grčke Kirjakos Micotakis nedavno bio u Beogradu, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Grčka ušla u ovaj projekat brze pruge.

Vesić je rekao da Grčka sada rekonstruiše prugu od Atine do Soluna, a da će raditi i deo do Soluna do Idomenija, dužine 76 kilometara.

- To znači da ostaje samo da se završi deo od Skoplja do Idomenija, a pošto će Mađari do 2026. godine završiti svoj deo pruge od Budimpešte do srpsko-mađarske granice, to znači da ćemo imati 1.512 kilometara pruge između Budimpešte i Atine kroz Suboticu, Novi Sad, Beograd, Niš, Skoplje i Solun -rekao je Vesić.