08.03.2024.

09:00

Foto: Informer

Vesti

Irena i njen ljubimac Česnat Šmit ponos Čete konjanika: Pogledajte kako joj je sa kolegom uzvratio ljubav (FOTO)

Četa konjanika u okviru Policijske brigade ima pet dama, a među njima je i poručnik Irena Maričić - zamenik komandira ove jedinstvene čete. 

Irena je i majka troje dece, a u četi konjanika je već 18 godina.

- Posao svakog policajca je težak, zahtevan i rizičan, ali je ujedno i profesija u kojoj žene mogu da iskažu svoju hrabrost i odlučnost u najtežim trenucima. Zbog specifičnosti posla rad u četi konjanika je možda malo teži od redovnih policijskih poslova jer kontrolišemo izuzetno jake i moćne životinje - kaže Irena kroz osmeh, i dodaje:

- Svaki konj je različitog temperamenta i naravi, a potrebno je puno hrabrosti, rada i neizmerna ljubav da bismo mogli da kontrolišemo ove plemenite životinje. Kontrola je, ipak, osnov da se zadatak na konju obavi kako treba.

Iako su veoma iskusni u radu sa konjima, skoro da ne postoji policajac u ovoj četi da nije doživeo pad sa ove životinje. 
- Policajci konjanici zato, između ostalog, uče i tehnike pada sa konja. Uopšte ne znači da čovek koji ponekad doživi pad sa konja ne zna da jaše. Upravo je suprotno! - napominje naša šarmantna sagovornica. 

Informer

Kao i svaki njen kolega u četi, Irena voli sve konje o kojima vode računa, ali sa jednim od njih je najviše radila i on joj je miljenik. 

- Česnat Šmit je konj sa kojim sam svašta prošla. Visok je i snažan, zastrašujući na prvi pogled, ali je sa ljudima uvek bio kao beba. Sećam se da smo u jednoj situaciji narušavanja javnog reda i mira u većem obimu intervenisali veoma brzo i razdvojili sukobljenu masu, čime smo sprečili dalji sukob i sačuvali živote! Sa druge strane, nas dvoje smo do te mere vezani da mi priđe kad god mi čuje glas. Često, dok sam u kacelariji, on promoli glavu kroz prozor da me vidi. Naravno, uvek dobije jabuku ili kocku šećera - objašnjava nasmejana Irena. 

Upitana da nam opiše kako u četi proslavljaju Dan žena, kaže da joj je ovaj praznik jedan od najlepših.  
- Ovaj ću 8. mart definitvo pamtiti po divnom gestu mog kolege. Dok smo izvodili redovne vežbe, kolega je na konju prišao do mene, pri čemu je njegov konj u zubima držao ružu- opisuje sagovornica divnu scenu koju je i naš fotoreporter zabeležio i dodaje:

Informer

 

-  Ko zna koliko su dugo vežbali da ovo urade, a da konj ne pojede taj cvet, ali to mi opet govori da su naši ljubimci dobro izdresirani i pod kontrolom policajca. Uostalom, mi se prema konjima ophodimo kao prema kolegama, a oni nam to na svoj način vraćaju - zaključuje sa osmehom na licu Irena koju smo jutros ostavili da obavlja svoje redovne zadatke u ovoj zaista divnoj četi.