Autor: Informer.rs

08.03.2024.

13:47

Foto: S.T.

Vesti

Neophodan vam je spokoj i duhovni mir? Evo koji uslov treba da ispunite kako bi vas primili u manastir!

Od njega možete da dobijete informacije kome i gde treba da se javite, a pripremiće vas i za manastirski život.

Još saveta i informacija dobićete u manastiru od igumana ili igumanije. Ipak, malo ko će pristati da s nepoznatom osobom o tome razgovara telefonom.

U većini slučajeva monasi i monahinje prednost daju razgovoru uživo.

- Svako ko dođe treba prvo da vidi da li mu manastir odgovara, može li u njemu da ostane... U toj odluci pomoći će mu iguman. Saslušaće ga i proceniti da li je na pravom mestu - kažu za Blic u jednom manastiru.

Informer

U manastiru Svetog Stefana u Slancima, pored Beograda, kažu da su oni otvoreni za ljude koji traže duhovni mir, ali ističu da o svemu odlučuje iguman Andrej.

Za pomoć se možete obratiti i u manastiru Rakovica, na Fruškoj gori. U Žiči kažu da nemaju uslova za ovakvu vrstu aktivnosti, ali da ima izuzetaka.

- Možemo da primimo dve-tri devojke ili žene, ne više. A i to zavisi od odluke igumanije i razgovora s tim ženama. Igumanija će proceniti kakve su to osobe i da li je manastir pravo rešenje za njihove probleme - istakli su ranije u Žiči za Blic.

Na pitanje da li postoji uslov koji osoba mora da ispuni kako bi određeno vreme provela u manastiru, naš sagovornik odgovara:

- Jedini uslov je da mu je potrebna duhovna pomoć.