10.03.2024.

09:46

Foto: Shutterstock

Vesti

"Ostajem u Kosovskoj Mitrovici, ovo je veliki uspeh za našu zemlju" Dobitnica prestižne nagrade iz medicine dr Anđelković nastavlja sa radom u Srbiji!

- Iako sam dugi niz godina bila u Beogradu, ipak ostajem u Kosovskoj Mitrovici i nastavljam sa radom u svojoj matičnoj ustanovi - poručuje dr Anđelković.

Najprestižniju regionalnu nagradu u medicini International Medis Awards for Medical Research osvojile su dve naučnice iz Srbije – diplomirani farmaceut Milena Anđelković iz Kosovske Mitrovice i oftalmolog doc. dr Maja Živković iz Niša.

Milena Anđelković, naučni saradnik na Katedri za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, konkurisala je sa naučnim radom koji se bazira na istraživanju potencijalne uloge toksičnih metala, kadmijuma i olova, u nastanku karcinoma testisa.

Informer

 

Ona nije mogla da prisustvuje ceremoniji jer je mama desetomesečne bebe, ali je dodelu nagrada pratila onlajn.

- Svi smo bili presrećni i uzbuđeni. Stvarno je veliki uspeh i za moju oblast i za našu zemlju, za fakultet i posebno za ustanovu u kojoj ja radim - rekla je Anđelkovićeva.

Govoreći o samom radu za koji je dobila nagradu, Anđelkovićeva je rekla da je on proistekao iz njene doktorske disertacije koja je na temu uticaja toksičnih metala, pre svega kadmijuma i olova na hormon-zavisne karcinome.

- Ja sam u studiji istraživala karcinome dojke, karcinome prostate i karcinome testisa. Za ovu nagradu prijavili smo rad sa karcinomima testisa zbog impozantnih rezultata koje smo dobili, a to je da smo mi kod ispitanika sa karcinomom testisa dobili značajno više koncentracije kadmijuma u krvi, a takođe smo u tumorskim tkivima uspeli da dokažemo da postoji kadmijum. Tako da uopšte nema neke prepreke za kadmijum i može se naći u bilo kojoj telesnoj tečnosti pa i u ovom tumorskom tkivu - rekla je dr Anđelković.

I posle ovog uspeha, Milena Anđelković ostaje u Kosovskoj Mitrovici.

- Iako sam dugi niz godina bila u Beogradu i završila Farmaceutski fakultet i specijalizaciju i doktorat, ipak ostajem ovde i nastavljam sa radom u svojoj matičnoj ustanovi - poručila je dr Anđelković.

Doc. dr Maja Živković: Nema veće časti

Naučni rad doc. dr Maja Živković, oftalmologa iz Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu i docenta na Medicinskom fakultetu u Nišu, bavi se lečenjem bolesti žute mrlje oka. Ovo je drugi put da je finalista i kaže da je to izuzetna čast.

- Osvojiti nagradu i osvojiti prvo mesto i dokazati da se definitivno sav trud koji smo moj tim i ja uložili isplatio. Da ovaj rad jeste trenutno jedan od najboljih radova ne u Srbiji, ne u regionu, nego u ovom delu Evrope. To me čini najsrećnijom, zato što mislim da nema veće časti od toga – predstavljati svoju zemlju, predstavljati Srbiju, predstavljati svoj narod, moj fakultet, Medicinski fakultet u Nišu, moj univerzitetski klinički centar. I moram da kažem da ovo nije samo moja zasluga, tu je ceo moj tim - rekla je dr Maja Živković.

Informer

 

Za nagradu za najbolji istraživački rad takmičili su se lekari i farmaceuti iz devet zemalja Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije. Komisija je ove godine pregledala 242 naučnoistraživačka rada