14.03.2024.

11:58

Foto: freepik

Vesti

Obeležava se Svetski dan bubrega: "Većina pacijenata nema nikakve simptome u ranoj fazi bolesti" Nova brošura olakšava suočavanje sa tegobama!

Mladen Todić, predsednik udruženja "Zajedno za novi život" kaže da većina pacijenata nema nikakve simptome u ranoj fazi bolesti.

- Kao rezultat toga dijagnoza se često postavlja kasno, kada su troškovi lečenja znatno veći, a kvalitet života pacijenata znatno lošiji. Reč je o hroničnoj bolesti bubrega od koje boluje svaka deseta osoba na svetu. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 700.000 pacijenata sa ovom hroničnom bolešću - rekao je Todić.

On je dodao da se Svetski dan bubrega, 14. mart, obeležava na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja Fondacije za bubreg u više od 100 zemalja sveta.

- Uzevši u obzir da je hronična bolest bubrega veoma česta dijagnoza, da čak jedna od 10 odraslih osoba u svetu boluje od te bolesti i da, ukoliko se ne leči, može biti smrtonosna - rekao je Todić.

Informer

 

Prema njegovim rečima, prognoze stručnjaka su da će do 2040. godine bolesti bubrega biti peti vodeći uzrok smrti u svetu, zbog čega je akcenat ovogodišnjeg obeležavanja na prevenciji bubrežnih bolesti i širenju svesti o tom ozbiljnom zdravstvenom problemu.

- Zato je udruženje 'Zajedno za novi život', zajedno sa najeminentnijim lekarima, u cilju prevencije i lakšeg suočavanja pacijenata sa ovom bolešću, izradilo brošuru kako bi što više pacijenata preko ustanova u kojima se leče, moglo da dođe do nje. Zato pozivam sve zainteresovane zdravstvene ustanove i udruženja pacijenata da nam se jave da bi besplatno dobili svoje primerke ove brošure - rekao je Todić.

On je ukazao da se hronična bolest bubrega definiše kao poremećaj u strukturi ili funkciji bubrega, a koji je prisutan duže od tri meseca. To je neizlečiva bolest koju karakteriše progresivni pad bubrežne funkcije.

- Broj obolelih je stalno u porastu na globalnom nivou, a Srbija i zemlje regiona nisu izuzetak. Prevalenca nadmašuje druge, prepoznatljivije, nezarazne bolesti i stvara značajan i rastući socio-ekonomski teret. I pored svega toga, bolest i dalje ostaje nedovoljno prepoznata - rekao je Todić.