19.03.2024.

13:47

Foto: Vojvodina uživo

Vesti

Objavljen plan za put "Vožd Karađorđe": Tri tunela, više od 130 mostova i 21 petlja

Ovim planom predviđena je trasa puta dužine 163,75 kilometara sa tri tunela i više od 130 mostova. Takođe, na trasi je planirana i 21 petlja.
 
Put, kako se u dokumentu navodi, mora da se izgradi tako da ima dve fizički odvojene kolovozne trake, sa dve saobraćajne trake za svaku kolovoznu traku, s tim što svaka saobraćajna traka mora da bude široka najmanje 3,5 m, kao i da svaka kolovozna traka, periodično na oko dva kilometra duž trase, ima posebnu nišu/traku širine 3,5 m i dužine 30 m, za prinudno zaustavljanje vozila. Potrebno je i da ostali elementi puta (poluprečnik krivine, uzdužni nagib, ivične trake i sl.) omogućavaju brzinu do 100km/h.


Granica prostornog nalazi se na delovima teritorija Lajkovca (Donji Lajkovac), Lazarevca (Čibutkovica, Trbušnica, Kruševica, Barzilovica, Brajkovac, Dudovica), Aranđelovca (Progoreoci, Partizani, Venčane, Ranilović, Bukovik, Misača, Orašac, Stojnik, Kopljare, Banja i Vrbica), Topole (Belosavci, Zagorica, Junkovac, Maskar, Rajkovac, Kloka, Jelenac, Trnava, Svetlić, Šume, Topola-varošica, Topola-selo, Gorovič i Žabare), Rače (Sepci, Đurđevo, Viševac, Popović, Adrovac, Miraševac, Rača, Vučić, Donja Rača, Sipić, Borci, Donje Jarušice i Saranovo), Lapova (Lapovo), Velike Plane (Markovac), Mladenovca (Markovac, Međulužje, Pružatovac, Mladenovac Varoš, Koraćica, Mala Vrbica, Rajkovac, Amerić, Vlaška), Sopota (Đurinci i Mali Požarevac), Smederevske Palanke (Bašin i Mramorac), Ljiga (Latković), Batočine (Badnjevac i Gradac) i Kragujevca (Desimirovac, Poskurice, Gornje Jarušice, Cerovac, Lužnice, Čumić i Opornica).
Ukupna površina obuhvata plana je 30,06 kilometara kvadratnih.
 
Na području prostornog plana, za čitavu trasu državnog puta, planira se i projektuje trasa puta za brzinu od 100 km/h. Za bočne pravce planira se i projektuje trasa puta za brzinu od 80 km/h, dok se za manje vezne pravce planira i projektuje trasa za brzinu od 60 km/h.

Informer