21.03.2024.

19:45

Foto: Informer/privatna arhiva

Vesti

"Nije bilo velikih grešaka, ali se u izveštaju opisuje nasilje'" Ministarka Grujičić o slučaju porodilje iz Sremske Mitrovice

Kako navodi ministarka, mišljenje kolega da nije bilo velikih grešaka, ali da se u izveštaju opisuje nasilje.

Ministarka je, gostujući na Prvom programu, rekla da će možda neko tražiti i odluku sudskog medicinskog odbora nekog od univerziteta.

- Kolege su sjajno uradile posao. Taksativno je navedeno iz minuta u minut šta se dešavalo i kako se dešavalo. Dali su svoje mišljenje da tu nekih velikih grešaka nije bilo, ali tu postoji i taj momenat nasilja koje se opisuje. Ja ne želim da ulazim u detalje niti smem. Kada se završi istraga daćemo zvanično saopštenje - rekla je Danica Grujičić za Radio Beograd.

Informer

 

Od Lekarske komore Srbije stigao je zahtev da im se prosledi dokumentacija, s obzirom na to da treba da se ide na Sud časti ili Etički odbor, o čemu će odlučiti Komora, navodi ministarka.

- U situaciji koja je mučna za sve nas, jer beba je umrla, dobro je što je žena izašla u javnost. O problemima koji postoje treba da se priča. Nije sve nasilje. Postoje medicinski zahvati tokom porođaja koji su potpuno legitimni i koji služe tome da se ubrza izlazak bebe iz materice. Nekome to može izgledati kao nasilje, ali to je zvaničan medicinski zahvat, medicinska procedura koja se sprovodi - navodi ministarka.

Zaključak Republičke stručne komisije je da se što pre izda brošura za trudnice koja će biti dostupna u svim domovima zdravlja, kao i na sajtu Ministarstva zdravlja.

U brošuri će biti navedeno šta sve može da se desi u toku porođaja, kako bi žene bile na to spremne.