25.03.2024.

06:23

Foto: printscreen

Vesti

Majka ga je preklinjala da ne leti, rekao je da mora da spasava decu! Heroj koji je branio srpsko nebo junački poginuo za svoju otadžbinu

Rođen je 26. februara 1965. godine u Prištini, u porodici vojnog lica. Osnovnu školu završio je u Beogradu, Vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru, a Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Puli i Zadru. Bio je najmlađi borbeni pilot MIG-29 u istoriji jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.

Kada je počela NATO agresija, majka ga je zamolila da ne leti. Zoran joj je odgovorio: "Šta je čovek ako izgubi domovinu? Mi piloti moramo da poletimo i preuzmemo prvi i najjači udar agresora kako bi spasili bar jedno dete u ovoj zemlji“.

Sutradan se, zajedno sa kolegom, majorom Slobodanom Perićem, doborovljno javio na borbeni zadatak, i potom ušao u neravnopravnu borbu sa višestruko brojnijim i tehnički nadmoćnijim neprijateljem (24 NATO aviona protiv 2 srpska MIG-a). Njegov avion pogođen je u rejonu Majevice u Republici Srpskoj i pao je kod sela Donja Trnova.

Informer

 

Zoran je posthumno odlikovan medaljom za hraborost i unapređen ukazom svog komandanta. Glavna ulica u Batajnici danas ponosno nosi ime Majora Zorana Radosavljevića.

O junačkoj pogibiji i herojstvu majora Zorana Radosavljevića ispevane su brojne pesme i snimljeni dokumentarni filmovi.

Na mestu pada njegovog aviona, podiguta je spomen ploča stradalom pilotu. Ona je istovremeno podsetnik na večnu tugu, ali i ponos na neizmerno herojstvo jednog čoveka, čije se ime ne sme zaboraviti.

Inače, Zoran je bio i pasionirani jedriličar i osnivač JK Polaris. Posle njegove pogibije, u septembru 1999. jedriličari iz JK Polaris i beogradskog JK Lamar započeli su sa održavanjem memorijalne jedriličarske regate koja nosi njegovo ime – Zokijeva regata.