25.03.2024.

13:12

Foto: NIS

Vesti

Kako velike kompanije ulažu u ekologiju

To znači da su i velike kompanije odgovorne da doprinesu ovom cilju. Posebno je u fokusu energetska industrija, koja je jedan od najvećih proizvođača i emitera gasova. Šta se dešava u našoj zemlji kada je to u pitanju?

Kada je reč o Srbiji, pokušali smo da o „zelenoj agendi“ saznamo više u NIS-u, kao jednoj od vodećih energetskih kompanija. U NIS-u su rekli da već godinama sprovode projekte iz ove oblasti i doprinose zaštiti životne sredine. Tako je NIS od 2009. godine u projekte koji doprinose boljoj ekološkoj slici Srbije uložio više od 900 miliona evra, od čega je u „čisto“ ekološke projekte investirano više od 130 miliona evra.

Još od 2013. godine NIS realizuje program kogeneracije i do sada su na osam lokacija u našoj zemlji izgrađene male elektrane, čija je ukupna maksimalna snaga 14 MW. U ovim elektranama NIS od gasa, koji je zbog lošeg kvaliteta ranije spaljivan na baklji, sada proizvodi toplotnu i električnu energiju, a u njih je uloženo oko 20 miliona evra. 

Jedan od najvećih realizovanih projekata NIS-a u oblasti elektroenergetike u ovom trenutku je TE-TO Pančevo, prva gasno-parna elektrana u Srbiji namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije sa prirodnim gasom kao gorivom koji je ekološki prihvatljivije od ostalih fosilnih goriva. Projekat je vredan više od 190 miliona evra, a  instalisana električna snaga postrojenja je 189 MW. U novoj elektrani proizvodi se toplotna energija za potrebe Rafinerije nafte Pančevo, dok se proizvedena električna energija usmerava u energetski sistem Srbije. 

Takođe, NIS je kod Elemira 2016. godine pustio u rad Aminsko postrojenje u koje je uloženo više od 30 miliona evra. Pored pozitivnog biznis efekta, ovaj projekat ima i značajnu ekološku komponentu, jer je način prerade u ovom postrojenju takav da u potpunosti sprečava dospevanje ugljen-dioksida u atmosferu.

Uvodeći inovativne usluge i na svoje benzinske stanice, NIS je na osam maloprodajnih objekata na autoputevima u Srbiji instalirao punjače za električne automobile. U planu je i da do 2030. godine polovina potrošene struje u kompaniji bude generisana iz obnovljivih izvora energije. 

Pre dve godine, započeta je i izgradnja solarnih fotonaponskih elektrana na benzinskim stanicama, koje ostvaruju izuzetno povoljan ekološki efekat kroz smanjenje emisije ugljen-dioksida. U planu je dalji razvoj ovog projekta na maloprodajnim objektima NIS-a, kao i na drugim lokacijama u okviru kompanije.

U NIS-u navode da će sprovođenje „zelene agende“ biti jedan od prioriteta kompanije i u narednom periodu.