Autor: Informer.rs

26.03.2024.

19:01

Foto: E stock

Vesti

Moćne reči patrijarha Pavla - Jerotić je godinama citirao: Svaki Srbin treba da ih doživi i čuje!

- Kada je pitao patrijarha Pavla šta znači biti mudar kao zmija, a bezazlen kao golub? On mu je odgovorio: Bog nam je dao um da se neprekidno usavršavamo, ali um bez dobrote može da pređe u zlo, a dobrota bez uma u glupost.

- Strah leči vera, sebičnost ljubav, a žalost nada.

- U samoći se čoveku otvara put u sopstvenu dubinu, i ako uspe da siđe u nju bez straha i zaziranja, vratiće se obogaćen na površinu. I tek tada kada je otvorio svoje Ja, imaće otvoren i pravi put prema bližnjem, prema Ti.

- Brak je zadatak, isto tako i odgovornost da ostvarujemo sve 4 komponente. Duhovno, intelektualno, emotivno i fizički. Dugo mogu sve četiri da se ostvaruju. Čim jedna popusti, a ti gledaj onu drugu od te četiri da pojačaš da bi se brak ponovo stabilizovao.

Informer

 

- Moć vladanja nad drugim neodoljiva je slast tamne strane čovekovog bića.

- Ljubav je celina, težnja ka celini. Brak daje mogućnost stvaranju celine.

- Ukoliko su želje intezivnije, utoliko je i strah jači.

- Ljudi poseduju materijalna dobra, zgrću ih i čuvaju jer nisu stekli sebe.

- U životu srećemo uglavnom tri vrste ljudi: one koji sude, one koji mere i one koji praštaju. Treba da se čuvamo da ne upadnemo u prve dve grupe.

- Ne znam da li je ijedan čovek u stanju da voli ako nije bio voljen. Ili na drugi način, koliko smo i sa kakvom snagom u detinjstvu bili voljeni, toliko i mi volimo druge.

- Nije lako voleti čoveka onakvog kakav jeste. Ali samo ako budemo u stanju, ne samo da ga prihvatimo, već i da ga zavolimo onakvog kakav je, podstaći ćemo ga da postane onakav kakav može da bude.