27.03.2024.

14:59

Foto: Tanjug

Vesti

Kisić posetila centar za VTO u Valjevu: Cilj je da se rađa što više beba u Srbiji

Ministarka Kisić je prilikom posete razgovarala sa parovima koji se pripremaju za vantelesnu oplodnju. Kisić je dodala da se nada da će ovaj pilot projekat biti nastavljen i u drugim gradovima, jer je cilj da se više beba rađa u svakom delu Srbije.

Ministarka je podsetila da Centar postoji od 2012. godine i da je uz pomoć vantelesne oplodnje u ovom gradu rođeno 650 beba, a da se godišnje u valjevskoj bolnici rađa oko 1.300 beba.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, prema rečima ministarke, podržalo je pilot projekat psihosocijalne podrške parovima koji ulaze u ovaj zahtevan, stresan i emotivan postupak.

- Utvrđeno je da su anksioznost i depresivnost faktori koji su usko povezani sa ovim procesom, a istraživanja su pokazala da ovo može uticati i na uspešnost potpomognute oplodnje. Zato smo podržali ovaj pilot projekat, u kome je do sada učestvovalo 20 parova i veoma smo srećni što imamo potvrđenu prvu trudnoću paru koji je učestvovao u ovoj studiji - rekla je ona.

Kisić je u Valjevu obišla osmočlanu porodicu Petrović, gde je poručila da je ova porodica, koja ima šestoro dece, najbogatija na svetu.

Direktor Opšte bolnice u Valjevu Vladimir Pantelić zahvalio je ministarki Kisić i Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju na podršci, navodeći da je uspešnost postupaka vantelesne oplodnje u Centru za VTO više od 28 odsto.