27.03.2024.

15:16

Foto: Tanjug

Vesti

Direktorka RFZO obišla KBC Zvezdara koji prvi put ima magnetnu rezonancu

Ona je prilikom obilaska poručila da je od izuzetnog značaja da magnetna rezonanca sada postoji i u KBC Zvezdara, jer u tu ustanovu gravitira oko 600.000 građana.

- Danas smo obišli KBC Zvezdara koji je savremeni aparat, magnetnu rezonancu, dobio prošle godine u sklopu najvećeg paketa dijagnostičke opreme. Kao što znate, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tada je nabavljeno deset magnetnih rezonanci, 18 mamografa i 15 ultrazvučnih aparata. Svi se oni sada nalaze u zdravstvenim ustanovama i svi su počeli sa radom. Ostalo je još 12 magneta koji će biti nabavljeni u toku 2024. godine - rekla je Radojević Škodrić.

Naglašava da je cilj nabavke pre svega smanjenje liste čekanja, ali, dodaje da je od posebnog značaja savremena dijagnostika.

- Cilj je da savremena dijagnostika ne bude dostupna samo u velikim centrima. Apsolutno u svim gradovima će je biti, svaki grad će imati magnetnu rezonancu, ali i svaka opština. Isto tako i mamografe, a u cilju skrininga i ranog otkrivanja karcinoma dojke. Zvezdara je dobila prvi put magnetnu rezonancu, do sada je nisu imali, a od ogromnog je značaja, jer se radi o velikom kliničko bolničkom centru - istakla je direktorka fonda.

Dodaje da magnetna rezonanca znači mnogo za smanjenje liste čekanja, ali je takođe i deo savremene dijagnostike, što je, prema njenim rečima, ogromno olakšanje, ne samo pacijentima, već i zdravstvenim radnicima, koji, kada imaju u svojoj ustanovi ovaj savremeni aparat, lakše i brže mogu da dijagnostikuju bolest.

- Magnet u KBC Zvezdara trenutno radi u gotovo dve smene - rekla je Radojević Škodrić i dodala da će tokom leta biti organizovane obe smene.

- Do tada, treba da se u potpunosti završi edukacija lekara i tehničara, jer je neophodno imati dovoljno kadra, jer oni ne rade samo na magnetu nego i na drugim aparatima - kazala je Radojević Škodrić.

Na pitanje šta je zaključila iz razgovora sa rukovodstvom zdravstvenih ustanova koje dobijaju novu opremu, Radojević Škodrić ukazuje na to da je najveći problem - kadar.

- Sada su svi zadovoljni nabavkom nove opreme i rekonstrukcijom i renoviranjem zdravstvenih ustanova, ali je problem kadar, ne samo nedostatak već i njihova edukacija. Delom je to posledica i pandemije kovida. Znate, to jesu dve godine, ali u medicini je to mnogo izgubljenog vremena. Zato moramo da se posvetimo edukaciji i da to nadoknadimo. Isto tako, jedan od načina je razmena sa inostranim stručnjacima, o tome smo razgovarali i moramo da smislimo kako na najbrži način to da uradimo - rekla je ona.

Tamara Vučinić, načelnik Radiološke službe KBC Zvezdara poručila je da su zaposleni u toj ustanovi srećni, jer su prvi put dobili magnetnu rezonancu.

- To je najskuplji aparat u radiološkoj dijagnostici koji nam omogućava da imamo uvid u unutrašnjost organizma i postavimo pravovremenu dijagnozu i planiramo adekvatno lečenje, a sve to bez štetnog zračenja. To će mnogo značiti našim pacijentima, za tih 600.000 ljudi to je od ogromnog značaja - rekla je dr Vučinić.

Ističe da je, upravo zbog toga, izuzetno važna saradnja sa Republičkim fondom.

- Mi ne možemo jedni bez drugih, uvek nam je potrebna podrška - i za nabavku aparata i za edukaciju i za planiranje. Zbog toga je meni veoma drago što imamo izvanrednu saradnju - zaključila je dr Vučinić.