01.04.2024.

09:41

Foto: aktivnija srbija

Vesti

Evo koje novine čekaju đake od septembra! U ovoj školi već se sprovodi pilot projekat

Kod mnogih mališana primećen je napredak, posebno u motorici, pažnji i koncentraciji, otkrila je Tatjana Medved, predsednica radne grupe pomenutog pilot-projekta.

Cilj ovog projekta jeste zdravlje, ali i da se unaprede časovi fizičkog vaspitanja tako da se deci kroz aktivnosti probudi želja za trčanjem, kretanjem, prevazilaženjem prepreka. 

Pre početka samog projekta đaci su prošli kroz lekarski pregled.

- U septembru su sprovedeni lekarski pregledi i motorička testiranja, na kraju godine biće obavljeni kontrolni lekarski pregledi i motorička testiranja kako bi se utvrdilo da li ima napretka kod učenika i da se s medicinske strane potvrdi koliko je veliko povećanje fizičke aktivnosti kod dece. Na tim prvim pregledima, koji su provera opšte zdravstvene sposobnosti, rađen je EKG, lekari su primetili krivu kičmu i ravne tabane kod neke dece, a neka su čak upućivana i kod fizijatra - navodi za Kurir Tatjana Medved, koja je i inicijatorka ovog projekta.

S konkretnim i preciznim rezultatima javnost će biti upoznata na kraju školske godine, ali je, ističe sagovornica, već uočen napredak kod mnogih.

Kod dece je apsolutno primećen napredak, oni su zadovoljni, a učitelji potvrđuju da te fizičke aktivnosti imaju uticaj na njihovu pažnju i koncentraciju, kao i na motoriku. Imamo i škole koje su fizičku aktivnost povezale s drugim predmetima (biologijom, istorijom, geografijom), gde su pravljeni poligoni kako bi se deca kretala u poligonu i tu rešavala određene zadatke - objašnjava sagovornica.

Lekarski pregledi učenika obavljaju se svake druge godine, a ideja je da se to sada obavlja jednom godišnje, i to u matičnim školama.

- Radimo i na tome da svih 158 domova zdravlja u Srbiji do početka naredne školske godine dobije EKG aparat s posebnim algoritmom koji se zove "Sijetl", a koji ima funkciju da odmah nakon pregleda izbaci dijagnozu. Time će umnogome biti olakšano pedijatrijma - navodi ona.