01.04.2024.

10:36

Foto: Shuterstock

Vesti

Zbog mobilnih telefona deca postaju psihopate! Alarmantna upozorenja lekara

Prvi koji su ukazali na ovaj problem bili su logopedi i medicinski radnici koji rade sistematske preglede sa decom u petoj godini.

U odnosu na prethodne generacije primetili su da deca imaju određene nedostatke, povezali su ih sa načinom odrastanja i došli su do toga da su tableti i mobilni telefoni uzrok tih problema.

- Još pre 10 i više godina logopedi su to prvi primetili, a zatim su razlike i promene kod dece uočili i učitelji. Sada se o tome samo priča, ali niko ništa ne preduzima. Znam za slučaj deteta u prvom razredu koje ima dijagnozu da je ekranizovano. Ne priča sa drugom decom, slabo komunicira sa učiteljicom, ne ostvaruje kontakt očima, govor mu je nerazumljiv, agramatičan, a ako priča - to radi u trećem licu – kaže za “Blic” Dragana Ćupurdija, psiholog.

Ekranizovano dete, kako ističu stručnjaci, koristi dosta engleskih reči, motorika mu nije razvijena, nekontrolisano se kreće i pada. Nema emocije, ne razume uzročno – posledične situacije, recimo, zašto je loše ako nekoga udari i zašto bi trebao da snosi posledice zbog toga.

Nema emocionalne ekspresije, ispoljava samo bes i ako mu je nešto uskraćeno onda jedino može da zaplače i ispolji tugu.

Psiholog smatra da je podatak da osmaci na probnoj maturi nisu mogli da razumeju duže tekstove iz maternjeg jezika, posledica nemanja navike čitanja i razvijanja bogatstva reči, ali to se ne može postići ako dete stalno drži telefon u rukama.

Mnogi učenici i na testu iz matematike nisu znali šta znače pojedine reči, kao što je bila reč mural, jer se nikada nisu susrela s tim pojmom.

- U ranom uzrastu deteta kada logopedi i drugi stručnjaci naiđu na ekranizovano dete, daju dijagnozu i smatraju da je to pervazivni razvojni poremećaj. Ako se ne radi na tome da dete bude dete u pravom smislu reči, onda to može da razvije i različite psihičke poremećaje. Jer, dok su mali kažemo da su ekranizovani, ali kada odrastu onda to može da dovede do dijagnoze poremećaja ličnosti, da budu psihopate, sociopate jer nemaju empatiju prema drugima, a nemaju je jer od malena nisu komunicirali sa ljudima, već samo sa ekranom. Dete počinje da se zatvara u sebe, odlazi u neki drugi svet – objašnjava Ćupurdija.