01.04.2024.

16:46

Foto: Foto: Printscreen You Tube

Vesti

Knjiga koju smo predugo čekali! Pukovnik napisao monografiju o Milutinu Milankoviću koju svaki Srbin treba da pročita

Na promociji koja će biti održana u utorak 2.aprila u 14 časova u svečanoj sali Doma Vojske Srbije (u ulici Braće Jugovića 19 u Beogradu), pored Stojanovića će govoriti i dr Slavko Maksimović, Milan Stanimirović, prof.dr Vladan Kuzmanović i Mirjana Sandić.

Dobrodošli su svi koje zanima lik i delo slavnog srpskog naučnika, a pisac ovog dela Slobodan Stojanović za Informer navodi da ideja da monografija ugleda svetlost dana poteklo je još pre 10 godina u udruženju koje nosi ime Milutina Milankovića.

- Motiv za ovo delo je bio taj, da se sruši stereotip o Milankoviću kao neprijatelju srpskog naroda. On je bio daleko od toga. Milanković je bio izuzetan patriota, koji nikada nije izgubio ljubav prema domovini. Dok je živeo u Beču i radio kao građevinski inženjer, on se odrekao austrijskog drževljanstva, uzeo srpsko i vratio se u Beograd gde je se zaposlio kao univerzitetski profesor. Veliku platu koju je imao u Austriji je zamenio skromnom profesorskom. Potom je na svadbenom putovanju bio zarobljen u logoru Nežider - otkriva nam Stojanović detalje o životu čuvenog naučnika o kojima se malo govori.