02.04.2024.

12:24

Foto: Društvene mreže

Vesti

"Sve oko nestanka devojčice Danke je neuobičajeno" Ibro Ibrahimović iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima: "Nije realno da dete tog uzrasta ode tako daleko i nestane bez traga"

Kako je objasnio kada su otmice u pitanju, one su obično dugo planiraju od strane otmičara.

Kada su otmice u pitanju, moramo reći da su one planirane, da se prikupljaju informacije o detetu, roditeljima, njihovo kretanje i rutina. Kada pričamo o trgovini ljudima, gotovo da ne postoji slučaj trgovine decom radi ilegalnog usvajanja, to je važno kada pričamo o mogućnosti da Danka bude predmet trgovine ljudima - kaže Inrahimović

Kada je reč o trgovini ljudima, Ibrahimović je istakao da se veoma retko dešava da otmicu izvrše ljudi koji ne poznaju dete i porodicu.

- Zbog toga je neophodno strpljenje, jer se ne zna autentičnost snimka koji je napravio srpski državljanin u Beču na kom se vidi dete za koje se sumnja da je možda Danka, što je možda tračak nade da je devojčica živa - izjavio je Ibrahomović.

 
$bp("Brid_12051682", {"id":"34926","width":"16","height":"9","video":"1616642"});

Komentarišući saopštenje MUP-a Crne Gore da je u toku potraga za nestalom devojčicom Dankom Ilić iz Srbije i da građani ukoliko imaju informacije o nestaloj devojčici o tome obaveste kancelariju Interpola u Podgorici, Ibrahimović je rekao da je

Raspisana je žuta poternica i potpuno je očekivano da i zemlje u regionu, kao zemlje u kojima se pretpostavlja da devojčica može biti, raspišu poternicu - napominje Ibrahimović i  ističe da MUP Srbije radi odličan posao.

Klinički psiholog i sudski veštak Dušan Vuković naveo je, povodom snimka koji je srpski državljanin napravio u Beču, a na kome je dete koje je možda nestala Danka Ilić, da se dete na snimku ponaša normalno, u skladu sa svojim godinama, istakvši da adaptacija dece nižeg uzrasta ide izrazitom brzinom.

Dete se ponaša normalno, u skladu sa godinama, kao i svako drugo dete, pri čemu je ovo možda jedan dosta važan aspekat koji treba da istaknemo da se deca jako brzo adaptiraju na nove ljude, uslove, okolnosti i da negde možemo da očekujemo sasvim normalno ponašanje već posle dva do tri dana, ukoliko je to Danka - objasnio je Vuković.

Odgovarajući na pitanje kroz koje traume dete prolazi ukoliko je živo i oteto, Vuković je izjavio da su adaptabilni centri pogotovo male dece neverovatni, zbog čega se ne može govoriti o nekoj budućoj traumatizaciji zato što je reč o uzrastu izrazito malog deteta.