Autor: Informer.rs

02.04.2024.

17:38

Foto: pexels.com

Vesti

Droga LSD može biti lek? Amerikanci dali oznaku, evo šta kažu srpski lekari o novoj "terapiji" za ovu bolest

Kompanija "MindMed" saopštila je da je gotovo svaki drugi pacijent (48%) nakon uzimanja leka jednom u 12 nedelja bio u fazi remisije, odnosno bolest nije pokazivala simptome.

- Više od dve decenije sprovodim klinička istraživanja u psihijatriji i izvanredno je što je MM120 pokazao brzu i snažnu efikasnost, solidno održanu 12 nedelja nakon jedne doze, što sugeriše da ima potencijal u lečenju anksioznosti - izjavio je Dejvid Fajfel, profesor psihijatrije na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu i istraživač u studiji MM120.

Informer

 

Klinički farmakolog prof. dr Slobodan Janković kaže za Kurir da je MMA120 zapravo derivat lizergične kiseline, supstanca slična LSD, kome je FDA (Američka agencija za hranu i lekove) dala status "groundbreaking".

- To znači da je reč o novoj terapiji koja menja postojeći terapijski režim. Međutim, to je još samo na osnovu studije koja je u drugoj fazi. Ako bi se i potvrdilo, bila bi to revolucionarna terapija. Ali kod svega dvestotinak ljudi pokazan je taj prvi efekat. Definitivni zaključci su još daleko i reč je o godinama do eventualnog potvrđivanja kao leka za široku upotrebu - kaže prof. Janković, napominjući:

Informer

 

MM120

- LSD D tartarat

- oralni lek

- pokazano znatno poboljšanje na skali Hamiltonove anksioznosti (HAM) u poređenju s placebom

- stopa kliničkog odgovora 65%

- stopa kliničke remisije 48%

- plan je da treća faza kliničkih studija počne u drugoj polovini 2024.

- Ne treba zaboraviti ni neželjena dejstva tih svih supstanci, poznata iz njihovih zloupotreba, a posebno psihoze, koje možda i neće tako brzo da se vide u studijama. I nikako, posle ovih vesti, na svoju ruku ne koristiti LSD i slične supstance pre nego što postanu lek. Ne samo da je zakonom zabranjeno već može biti i veoma opasno. U studijama se tačno dozira određeni derivat, što nije LSD.

- U tom tromesečnom istraživanju našli su da je lek, očigledno, znatno pomogao pacijentima. Ali zabeleženo je i dosta nusefekata - iluzije, halucinacije, euforija, glavobolja, anksioznost, povraćanje, što znači da nije baš tako bezbedno prošla ta druga faza i pitanje je kako će se sve završiti. Predstoji treća faza, pa proces odobravanja, koji je vrlo komplikovan - ističe za Kurir dr Raketić, dodajući:

- Kod nas je uvek strah, nakon ovakvih vesti, da ne bude ekspanzija uzimanja LSD kao navodnog leka. To je vrlo površno i pojednostavljeno sagledavanje stvari, a ozbiljne studije su još u procesu dokazivanja. Daleko je od tako lake primene i davanja.