03.04.2024.

19:00

Foto: Shutterstock

Vesti

Pozitivne promene u školama: Fizičko vaspitanje pet puta nedeljno dalo rezultate

Ona je u izjavi za Tanjug posle sastanka Radne grupe izjavila da pomaka itekako ima, najviše kod dece u uzrastu od sedam do 12 godina.

- Zaista se vide pozitivne promene kod dece, najviše kod đaka nižih razreda. Analize koje smo dobili iz razgovora i obilaskom škola koje su obuhvaćene projektom, od nastavnika, odnosno učitelja, to je da su im koncentracija i pažnja povećane, da se zaista vide promene. Naravno, kada svaki dan imate časove fizičke aktivnosti to mora da ima uticaj na njihove ostale aktivnosti u toku dana - istakla je Medved.

Kaže da je Radna grupa na sastanku prošla kroz sve korake koje su do sada napravili u okviru projekta i da se očekuje i održavanje planirannog javnog roditeljskog sastanka.

- Možda ćemo promeniti formu, odnosno da na tim javnim roditeljskim ne bude više upoznavanje sa samim projektom, već koliko je učinjeno kroz projekat i koliki je značaj i fizičkog vaspitanja i aktivnosti, da ih imaju svakoga dana. Time nadoknađujemo i sve ono što i mi kao roditelji ne možemo da obezbedimo svojoj deci u toku dana - pojasnila je ona.

Posebno naglašava da je cilj da se od sledeće godine sva deca vrate u sistem da svake godine imaju sistematske preglede.

- Oni se sada obavljaju svake druge godine, a ideja je da se to sada obavlja jednom godišnje. Dakle, za svu školsku decu, a kao što je Ministarstvo zdravlja i najavilo to je da će se lekarski pregledi frekventno obavljati na jednogodišnjem nivou, a Radna grupa teži ka tome da se to odvija u školama - istakla je Medved.

 
$bp("Brid_12163462", {"id":"34926","width":"16","height":"9","video":"1617786"});

Ukazuje na to da je veoma važno da se zdravstveno stanje učenika proverava svake godine, jer na taj način može da se prati i fizička sposobnost te dece.

Medved poručuje da je od najvećeg značaja saradnja sa državnim institucijama i relevantnim ustanovama, kako bi projekat bio što uspešniji.

- Kako smo na početku projekta spomenuli, svi državni organi i institucije iz delokruga sporta i sportske medicine treba da se uključe u ovo i da zajednički doprinesemo promeni stanja i dece i odraslih. Već u nedelju, 7. aprila pravimo manifestaciju saradnje sa Crvenim krstom. Svi nastavnici fizičkog vaspitanja i svi učitelji od prvog do četvrtog razreda dobiće obuku pružanja prve pomoći, ne samo kod životno ugroženih, već i kod saniranja povreda jer se to često dešava, te će svi moći da budu osposobljeni za to - rekla je Medved.

Rezultati Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" upozoravaju da je u Srbiji sve veći broj gojazne dece, takođe da sve više mališana ima problem sa krivom kičmom i ravnim tabanima.

- Sve se to i dešava zbog nedovoljne fizičke aktivnosti. Mi znamo da u tom ranom periodu sve to može da se ispravi bez odlaska kod fizijatra. Samo kroz vežbe i redovne aktivnosti od tih ranih godina. Kao neko ko je sa 50 godina i dalje u sportu i ko je odrastao u sportu, smatram da je izuzetno bitno to fizičko vaspitanje - poručila je Medved.

Pilot projekat sprovodi se od početka školske 2023/2024. godine u 95 škola: 73 osnovne i 22 srednje škole. Za 3.536 učenika časovi fizičkog organizovani su u okviru rasporeda časova, ali i tokom vančasovnih i vanškolskih aktivnosti, i to u 194 odeljenja: 172 odeljenja osnovnih škola i 22 odeljenja srednjih škola.