06.04.2024.

13:21

Foto: Shutterstock

Vesti

Vlada usvojila važnu odluku: Srpske borovnice mogu u Kinu


 - Vlada je usvojila i zaključak o sprečavanju i kontroli avijarne influence što je najvažniji preduslov za izvoz pilećeg mesa iz Srbije na kinesko tržište - ističe se u saopštenju resornog ministarstva.
Usvajanje ovih zaključaka, kako naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede, predstavlja još jedan preduslov da na dan stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom, Srbija ima što veći broj poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji mogu bez carine da se izvoze na kinesko tržište.

Informer

Podsetimo, minule jeseni ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je da Srbija računa da će od juna ovaj sporazum konačno stupiti na snagu, a da će prave efekte ljudi početi da osećaju krajem 2024. godine.

On je tada naveo da sporazum obuhvata 10.412 srpskih proizvoda za koje će u narednom periodu biti ukinute carine, odnosno 8.930 proizvoda sa kineske strane.

Kako je između ostalog ukazano jesenas, na dan kada sporazum stupi na snagu, u Kinu ćemo bez carine izvoziti sveže voće, prerađevine od mesa i povrća, džemove, pivo, vodu. Ti proizvodi čine 60% liste domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koje je Srbija kandidovala za ukidanje carina. U tu grupu između ostalog spadaju i uljarice i mineralna voda.