08.04.2024.

11:21

Foto: Shutterstock

Vesti

U ovom delu Srbije kuće su najjeftinije! Evo ko može da ih kupi i pod kojim uslovima

Prema poslednjim podacima najveća zainteresovanost građana za kupovini nekretnine je u Vojvodini.

U Vojvodini je trenutno bogat izbor jeftinih kuća, a većina oglašenih nekretnina ne prelazi cenu od 35.000 evra. U ponudi nisu samo kuće, već cela imanja sa pomoćnim objektima. Izdvojili smo top 3 najjeftinije kuće u Vojvodini.

U opštini Sečanj na samo 5 minuta od Tamiša, pronašli smo kuću od 100 kvadrata na 12 ari placa, po ceni od samo 35.000 evra.

- Na 5 minuta peške su pekare, mesare, kafići, škole, banke, pošte, marketi, hoteli, restorani, sve ima za život. Kuća je od tvrdog materijal... trofazna struja, novo kupatilo. Tako reći stan je ključ u ruke i cena je 35.000 evra - napisao je vlasnik u oglasu.

Kuću od 84 kvadrata na placu od 14,35 ari, u Velikom Središtu u Banatu, Goran prodaje za 31.000 evra.

Goran takođe ističe da na placu postoje svi pomoćni objekti, voćnjak, kao i asfaltni put do kuće, ulična rasveta, a kako se pohvalio i otvoren pogled na Vršački breg i kulu.

Vlasnik ističe i da ukoliko kuću želite da kupite bez stvari, cena je manja, oko 29.000 evra.

Kuću od 50 kvadrata, sa pomoćnim objektom na placu od 7 ari u Somboru, Jasmina je oglasila na jednoj grupi na Fejsbuku za prodaju jeftinih kuća i drugih nekretnina za samo 30.000 evra.

Kako stoji u oglasu ova nekretnina poseduje 1 spavaću sobu, dnevni boravak, trpezariju, kuhinju, kupatilo i predsoblje. Takođe, objekti su kompletno opremljeni nameštajem, a podovi su od laminata i pločica.

Seoskom kućom sa okućnicom u okviru Programa smatra se kuća sa ekonomskim dvorištem, koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću.

Subjekti koji mogu da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom su punoletni državljani Republike Srbije koji nemaju navršenih 45 godina života i pripadaju sledećim kategorijama: pojedinac, samohrani roditelj, bračni par, vanbračni partneri.

Informer

 

Sistem je jednostavan: zainteresovani samostalno bira kuću u delu Srbije za koji se odluči, a vrednost kuće (do 1,2 miliona dinara) procenjuje jedinica lokalne samouprave. Zatim konkuriše, a Ministarstvo za brigu o selu odobrava neophodna sredstva, novac uplaćuje opštini, a opština prodavcu.

Neophodno je da kuće imaju struju, vodu, kanalizaciju (septičku jamu), a da selo ima bar jedan od objekata društvenog standarda (prodavnicu, poštu, ambulantu, školu...).

Prosek onih koji su konkurisali ranije i dobili kuće je ispod 30 godina. Statistički, prednjači Sombor sa 151 kućom, Bačka Palanka 135, tu je selo sa najvećim brojem kuća - Bačko Petrovo selo koje ima 82 kuće.