05.04.2024.

12:11

Foto: informer.rs

Vesti

'Sarađujemo sa srpskim MInistarstvom zdravlja' - Komarov: Nuklearna medicina je od velikog značaja u lečenju onkoloških slučajeva!

- Mi smo najveći proizvođač nuklearnih izotopa za radiološke lekove. Oko 30 odsto izotopa su naše proizvodnje u celom svetu. Izvozimo ih u više zemalja. Ali, proizvodimo i medicinsku opremu i imamo svoje klinike koje su opremljene tim aparatima. Spremni smo da svoje znanje podelimo sa Srbijom, jer imamo odlične odnose sa Vladom Srbije i Institutom „Vinča”. Srbija treba da izabere projekat koji želi da radi. Rusija će pomoći u realizaciji. To može da bude izgradnja istraživačkih centara i proizvodnja izotopa, ali i izgradnja medicinskog centra - napominje Komarov.

Komarov je otkrio i da li Rosatom planira otvaranje centra za terapiju zračenjem u Srbiji.
- Rad u ovom smeru se obavlja zajedno sa našim partnerima iz Srbije. Na Atomekspu je potpisan Memorandum o razumevanju između državne korporacije Rosatom i Ministarstva zdravlja Republike Srbije u vezi pitanja saradnje u oblasti nuklearne medicine. Ovaj dokument sadrži dogovor za realizaciju zajedničkih projekata u oblasti primene energetskih nuklearnih tehnologija kod zdravlja sa fokusiranjem na razvoj nuklearne medicine. Posebna pažnja će biti obraćena za saradnju po pitanjima dijagnoze i lečenju onkoloških bolesti uz korišćenje tehnologija mirnog atoma. Stranke imaju nameru da se razmenjuju informaciju i iskustvo u oblasti nuklearne medicine i primene tehnologija zračenja u zdravstvu, da sarađuju u oblasti stručnog usavršavanja medicinskih radnika, uz zajednički razvoj infrastrukture za primenu tehnologija zračenja u oblasti dijagnoze i terapije onkoloških bolesti - podvukao je Komarov. 

Informer

 

On podseća da se u našem okruženju nalaze nuklearne elektrane u Mađarskoj, Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj, koje rade više od pet decenija i da nisu imali nikakvih problema u radu.

- Bez nuklearne energije neće moći da se reše problemi u oblasti ekologije i korišćenja alternativnih izvora energije. Ako bismo hteli da „odletimo” na neku drugu planetu, svakako to ne bismo mogli bez primene nuklearne energije. Atomska energija ima veliku primenu i u poljoprivredi, očuvanju proizvoda, eliminisanju zagađenja i zaštiti od bakterija. Primena postoji i u pretvaranju morske vode u pijaću. Neophodno je razjasniti ljudima zašto je nuklearna elektrana bezbedna i čemu ona doprinosi. Najveći broj ljudi u Rusiji zna da je ova vrsta energije nešto što je dobro. Oni koji žive blizu tih elektrana se ne boje, tako je pokazala naša praksa, i podržavaju nuklearnu energiju. Verujem da će se i u Srbiji razmišljati i o tome da jednog dana imate nuklearnu elektranu - zaključuje Komarov.