11.04.2024.

09:06

Foto: Shutterstock

Vesti

Važno za sve vozače, a tiče se akciza na gorivo: Konačna odluka pada 3. maja

- Pošto je prvi maj sreda, u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju prosečnih veleprodajnih cena, Ministarstvo energetike će prvog narednog petka 3. maja u okviru procedure utvrđivanja maksimalnih cena goriva na benzinskim stanicama, utvrditi prosečne veleprodajne cene, uzimajući u obzir usklađene iznose akciza, ali da li će se na kraju cena na benzinskim stanicama promeniti i koliko zavisi i od uticaja ostalih parametara u formuli za izračunavanje cena - navodi on.

- Primera radi Akciza na derivate nafte je povećana 1. oktobra prošle godine. Akcize na benzin i dizel sa PDV-om su tada bile povećane za nešto više od 5,50 dinara po litru. Evo kako je to povećanje akciza uticalo na maloprodajnu cenu. Maksimalne utvrđene u petak koji je prethodio povećanju akciza (29. septembra) su bile 214 dinara po litru za evro dizel i 191 dinar za evro premijum bmb 95.

Mićović dodaje da je petak nakon toga, dakle nakon povećanja akciza, evro dizel kupovan za isti novac, a evro premijum je koštao 3 dinara manje po litru. Ipak kaže da to ne mora da bude i ovoga puta tako.

Informer

On takođe navodi da je u aktuelnoj ceni dizela od 206 dinara po litru tačno određeno kolika je vrednost derivata, a koliko iznose državne dažbine: 104,68 dinara je osnovna cena tog derivata nafte celokupnog naftnog sektora od istraživanja i eksploatacije sirove nafte, njenog transporta i prerade, odnosno proizvodnje derivata nafte i na kraju, distribucije i prodaje goriva na benzinskim stanicama, dok su 101,32 dinara aktuelne državne dažbine: Naknada za formiranje obaveznih rezervi, Naknada za unapređenje energetske efikasnosti, Akciza i na sve to zajedno obračunat PDV.

- Promene u svakoj od navedenih sfera može da promeni cenu goriva, upravo zato smo svedoci stalnih fluktuacija cene u oba smera - zaključio je Mićović.

Podsetimo, Vlada Srbije odlučila je da uskladi akcize sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2023. godini i prema toj odluci, nova akciza za bezolovni benzin biće viša 4,75 dinara, odnosno 5,70 dinara kad se uračuna i PDV koji će biti veći zbog povećane akcize.

Akciza na dizel porašće na 5,86 dinara sa PDV, a akciza na TNG 4,45 dinara kad se uračuna porez.