13.04.2024.

07:30

Foto: Tanjug

Vesti

Ministar finansija i saobraćaja obišli radove na Makišu: Prva linija metroa gotova do 2029.

Ministar Mali obišao je radove na izgradnji metroa u Beogradu na Makiškom polju i tom prilikom potpisan je sporazuma za radove na projektovanju i izgradnji depoa Makiš.

- Pripremni radovi biće gotovi do juna ove godine, šest meseci pre roka. Već je urađeno 96 odsto posla kada je reč o grubim radovima, nasipanju peska, a završeno je i 80 odsto radova koji se tiču nasipanja drobljenog kamena. Kada bude gotov depo tu će biti smeštene kompozicije metroa, a radovi se nastavljaju dalje. Gradiće se sedam kolektora, nova petlju za skretanju za Železnik, kao i novi bulevar, nalik onom izgrađenom u Beogradu na vodi - rekao je ministar Mali i dodao da će ovo biti drugo najveće gradilište u ovom delu Evrope.

Radovi se zahuktavaju

Ministar podseća da će prva linija metroa imati ukupno 21 stanicu, biće gotov najkasnije za pet godina, a za izgradnju će biti uloženo 454 miliona evra. Sa radovima na izgradnji druge linije, koja će ići od Zemuna do Mirijeva, kreće se naredne godine.

- Pripremni radovi za izgradnju depoa se sada privode kraju, a biće gotovi do juna ove godine. Prva linija će imati 21, a druga 24 stanice. Naručujemo nove mašine sa kojima će se izvoditi najkomplikovaniji radovi na metrou. Sledeće godine neimari će raditi na stanicama samog metroa. Obišli smo radove i proverili da li sve ide po planu, tako da već naredne godine očekujemo početak velikih radova na celoj trasi prve linije metroa - kaže Mali i dodaje da počinju veliki infrastrukturni radovi slični onima u Beogradu na vodi:

- Makiško polje postaje najveće gradilište u ovom delu Evrope. Ovo će doprineti rastu BDP-a i hvala našim prijateljima koji ovde rade, svi radimo kao jedan. Ovo nema veze sa politikom, nego sa životnim standardom države.

Prelazimo na šinski prevoz

Ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić naveo je da se, pored radova ma metrou, ove godine počinje sa prvim delom Beogradskog gradskog voza.

- Čak 80 odsto gradskog prevoza do 2030. biće šinski. Ove godine u okviru Ekspoa spajamo prugu od Zemuna do aerodroma. Radićemo na proširenju beogradskog čvora. Imaćemo dvadesetak polazaka iz Mladenovca i Lazarevca. Beograd je jedan od retkih metropola koja ima podršku države - naveo je Vesić.

On je dodao da kada koristite metro ili voz tačno znate kad dolazite i stižete, tako da nećete nigde kasniti.

- Kada sve ovo što smo najavili bude završeno, od jednog do drugog kraja grada će se dolaziti za manje od 20 minuta - istakao je Vesić.

Kuda prolaze linije metroa

Prva linija metroa u Beogradu biće duga 21,3 kilometra i imaće 21 stanicu. Stanice su: Železnik, Makiš, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka, Požeška, Banovo brdo, Most na Adi, Sajam, Gazela, Savski trg, Trg republike, Bajlonijeva pijaca, Cvijićeva, Pančevački most, Karaburma, Diljska, Višnjička, Mirijevski bulevar, Sedma gimnazija, Mirijevo. Linija 2 bi trebalo da poveže Železničku stanicu Zemun i Mirijevo, ukupne dužine 19,2 kilometra.