Autor: Informer.rs

13.04.2024.

09:11

Foto: Printscreen

Vesti

Srbiji preti "pustinjski đavo", strah će zavladati! Stručnjaci poručuju - ne ignorišite hitna upozorenja

Međutim, ono što zabrinjava nisu samo temperature vazduha već i više ekstremnih pojava koje mogu da budu pogubne ne samo po imovinu i poljoprivredne plodove već i živote ljudi i životinja, a to su oluje, jake i razorne, poput tornado, pijavica, takozvanog “pustinjskog đavola” i superćelijskih oluja koje smo imali prilike da doživomo tokom prošlog leta i uverimo se da nisu nimalo bezazlene.

Kako je nedavno objasnio klimatolog Goran Pejanović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) “klima se očigledno menja, dolazi do zagrevanja cele planete i poznato je da je zadnjih sto godina temperatura vazduha povećana za 1,1 stepen, ali i temperatura mora, svetskog okeana povećana je za 0,8 stepeni, tako da klimatski sistem dobija sve više energije”.

Informer

 

Istovremeno, Srbija beleži povećanje temperature za 2 stepena.

- Zbog zagrevanja okeana, samim tim i površine zemlje dolazi do povećanog isparavanja i vazduh sada sadrži više vodene pare koja je često inicijator i pokretač povećavanja konvektivne energije u samom vazduhu zbog čega dolazi do jačih vertikalnih struja koje su strukture kao što smo imali slučaj sa superćelijskom nepogodom ili mezociklonom koji se desio 19. jula 2023., kada u okviru takvih struktura dolazi do izrazitog spuštanja vazduha u prizemnim slojevima i njegovog rasipanja na samoj površini zemlje i kada se pojavljuju vetrovi olujne i orkanske jačine, od preko 25 metara u sekundi - kaže klimatolog Goran Pejanović za Blic.rs

Informer

 

Kada se govori o mogućnostima pojava tornada i iznad Srbije, Pejanović napominje da nekoliko uslova treba da bude ispunjeno za to, a to je da postoji:

temperaturni gradijent sever-jug
da bude izražen na visinama 5-10 kilometara
da se u okviru takvih sistema pojavljuju mlazne struje, zone sa izrazitom kinetičkom energijom horizontalnog vetra
da u prizemlju imamo pregrejan vazduh
da bude obezbeđeno prisustvo vodene pare

Informer

 

- Često onda imamo i prisustvo grada na površini. A kada pričamo o klimi u budućnosti ona će se i dalje zagrevati, jer ne uspevamo da napravimo sistem na globalnom nivou za smanjenje gasova sa efektom „staklene bašte“, tako da će doći do daljeg povećanja temperature, i daljeg povećanja vodene pare u samom vazduhu. Međutim, kako se severni krajevi više zagrevaju nego južni, zbog klimatskih promena ne možemo da kažemo da ćemo imati povećani broj superćelijskih nepogoda, mezociklona koje često prate i tornada u prizemlju. Dakle, zbog tog razloga ne bi trebalo da bude povećanja ovakvih nepogoda, ali zbog povećanja sadržaja vodene pare imaćemo povećanu konkvektivnu energiju i kada se i dese retki slučajevi superćelijskih oluja možemo imati i veće brzine, odnosno, pridužena tornada - kaže Goran Pejanović.

U našem regionu češće su pijavice

Kod nas su češće zabeležene pojave pijavice iznad mora ili trombe iznad kopna, ali to su zone od nekoliko metara ili desetine metara, a velika prava tornada idu i po nekoliko stotina metara u prečniku ili čak nekoliko kilometara.

Trombe su se kod nas pojavljivale svuda, i Pejanović je rekao da bi po njemu ove zone i za jače pojave trebale da budu označene kao što je zabeleženo tokom prošlogodišnje superćelijske nepogode, od Slovenije preko Hrvatske, naročito Slavonije, zatim Vojvodina, severna Srbija pa dalje na istok.

Informer

 

- Upravo zbog toga se to dešava što imamo dovoljno vodene pare. U Beogradu se u zadnjih 30 godina količina vodene pare u vazduhu povećava sa 12 grama po kubnom metru na 15, tako da taj uslov povećane količine vodene pare će biti sve izraženiji kako nam se klima menja – poručio je klimatolog Goran Pejanović.

I Srbija na udaru razornih tornada

I naš čuveni klimatolog Vladimir Đurđević je izjavio da će se u narednih 30 godina klima promeniti u istoj meri u kojoj se promenila u zadnjih 150 godina i da je sasvim realno da se i Srbija nađe na udaru razornih tornada, sličnim onom koji je pre nekoliko godina pogodio Češku.