13.04.2024.

12:34

Foto: Foto: Shutterstock

Vesti

Ovo je top 5 najtraženijih pozicija u prestonici: Evo koje uslove morate da ispunite, zarada i do 5.000 evra

Najplaćenija zanimanja su i dalje ona iz tehnološkog domena, a pariraju im i neka pozicije u marketingu i finansijama. Dobre plate se još mogu zaraditi u ugostiteljstvu, trgovini, ali i u centrima korisničke podrške, rekao je za "Blic Biznis" Marko Vučetić ispred sajta "Startuj Infostud".

- U Srbiji su najplaćeniji IT poslovi, a ubedljivo su najtraženiji softver developeri, zatim fronter developeri i projektni inženjeri - kaže naš sagovornik i dodaje da ipak postoji jedan "zarez" toj priči jer je u poslednje dve godine došlo do pada zapošljavanja u ovoj oblasti.

Dodao je da je u Beogradu iznenađujuća potražnja za zanatlijama kojima poslodavci nude plate i preko 2.500 evra da bi ih privukli. Kao primer deficitarnih zanata Vučetić je naveo vodoinstalatere i građevince.

Prema njegovim rečima, velika potražnja vlada za radnicima u logistici, trgovini i ugostiteljstvu, odnosno za vozačima, trgovcima, konobarima i kuvarima, a istakao je i popularnost kol-operatera.

Istražili smo ponudu ovih poslova u Beogradu, evo kako su plaćeni:

IT stručnjaci

Plata programera, na primer, zavisi u prvom redu od "jačine" kompanije, odnosno da li je domaća ili strana, a zatim i od iskustva i referenci samog stručnjaka.

Marko Vučetić je objasnio da je početna plata IT stručnjaka od 600 do 800 evra, medior pozicije su plaćane 2.000 do 2.500 evra. Seniori često prelaze i 2.500 evra, a postoje slučajevi kada je njihova zarada dostigla i do 5.000 evra.

Informer

Oglas za posao koji smo pronašli donosi poslovnu ponudu u kojoj "mlađi inženjer za istraživanje i razvoj - programiranje embedded sistema" u beogradskoj kompaniji dobija početnu platu 120.000 dinara. Neophodno je da kandidat ima diplomu tehničkog fakulteta ili više stručne spreme, poželjno iz oblasti elektrotehnike i računarstva. Takođe, podrazumeva se i osnovno znanje o programiranju mikrokontrolera, razvoju embedded sistema i dobro poznavanje programskih jezika C/C++. Poželjno je i pređašnje iskustvo u ovoj oblasti.

Agenti prodaje

Kada se uđe na sajt popularne platforme za oglašavanje, već na prvoj strani "bodu oči" ponude za posao u kojima traže agenti prodaje. Mahom su to strane kompanije koje nude platu i do 2.500 evra. Pomenuta plata je označena u oglasu koji je naslovljen - "Prodaja i korisnička podrška u kol-centru u Beogradu u modernom i dinamičnom okruženju." Naime, početna plata je 75.000 dinara, a naglašeno je da kandidat mora da ima sposobnost za "pridobijanje klijenata" i da mu komunikacijske veštine budu dovedene gotovo do perfekcije. Iskustvo u prodaji nije nužno, ali svakako jeste prednost. Nije potrebna diploma određenog fakulteta.

U oglasu stoji da nude najveću platu u ovoj industriji i neograničene bonuse, a dodatna motivacija potencijalnim zaposlenima mogu da budu i benefiti koje nudi ova kompanije - sveže sezonsko voće u zdravom okruženju, "Friday žurke", teretana i drugo.

Na drugim sajtovima smo pronašli da se za ovu poziciju nudi plata od 120.700 do 140.400 dinara za agente na engleskom jeziku. Ima i manje plaćenih pozicija u korisničkim servisima gde je prosečna zarad od 70.000 do 95.000 dinara.

Vozači

Vozači su među najtraženijim, a slobodno se može reči i najplaćenijim zanimanjima u Srbiji. Na primer, plata za vozača sa C kategorijom kreće se od 250.000 pa do preko 300.000 dinara, pokazuju oglasi na internetu. Vozači B kategorije su posebno traženi u Beogradu, a prosečna plata je oko 100.000 dinara.

Informer

Negde vozačima daju početnu platu 60.000, a regularna zarada dostiže 150.000 dinara. Posao prevoženja hrane od restorana do korisnika se plaća 300.000 u jednoj beogradskoj firmi. Vozač može raditi dostavu sopstvenim vozilom ili iznajmiti od poslodavca skuter, bicikl ili automobil. Ovaj posao mogu raditi i honorarci, a satnica je 300 dinara.

Isto tako, da biste obavljali posao komercijaliste, na primer, neophodno je da vozite, a njima je plata u proseku 120.000 dinara.

Konobari

Mnogima je konobarisanje bilo prva opcija po dolasku u Beograd. Ovo zanimanje je uvek deficitarno, naročito u letnjoj sezoni, što ističe i Marko Vučetić. Zbog toga su pozicije u Beogradu gotovo uvek otvorene. Plata konobara je u proseku oko 1.000 evra, odnosno oko 120.000 dinara, a početna zarada varira od lokala do lokala i kreće se u rasponu od oko 60.000 do 80.000 dinara.

Informer

Pronašli smo, primera radi, i oglas za radno mesto šankera. Plata je 100.000 dinara, a vlasnik je naglasio da postoji mogućnost napredovanja.

Trgovci

Iako nije najplaćeniji, posao prodavca je svakako dobra osnova za početničko snalaženje na prestoničkom tržištu rada. Možete se zaposliti u buticima, supermarketima, specijalizovanim prodavnicama, maloprodaji, veleprodaji, knjižarama i mnogim drugim objektima. Trgovci imaju mogućnost odabira da li će raditi delimično radno vreme ili pune smene.

Na primer, jedna radnja sportske opreme traži radnik za radnju u blizini centra Beograda i nudi platu od 70.000 do 90.000 dinara. Prodavac sladoleda u poslastičarnici imaće 80.000 dinara mesečne zarade, što je prosek za ovu vrstu poslova. Prodavci u tržnim centrima zarađuju oko 60.000-70.000 dinara na mesečnom nivou.