Autor: Informer.rs

14.04.2024.

08:36

Foto: Tanjug/ Vladimir Šporčić

Vesti

Najbizarniji običaj Istočne Srbije koji ledi krv u žilama: Istoričar otkrio sve o sablasnom "kultu mrtvih"!

U Srbiji postoji mnogo običaja ali neki od njih specifični su samo za Istočnu Srbiju, a za primenu mnogih bi danas verovatno završili na sudu.

Pojedini običaji imali su osnova u bludu i razvratu, poput strndžanja, a neki u kultu mrtvih, poput crne svadbe.

Informer

 

Smatra se da je jedan od najbizarnijih običaja, a mnogi tvrde da se radi o orgijanju mladića i devojaka koji nisu u vezi. Ipak, istoričar Nenad Mihajlović iz Velikog Gradišta ispričao je svojevremeno da se, zapravo, radi o danu u godini preko leta kada porodice šalju svoje mlade u šumu da se "pipkaju".

- To je jedan dan u godini, obično preko leta, kada se okupe porodice i odu van sela. Tu se spremi velika količina hrane, peku se prasići i jagnjići…, a onda njihova deca, koja su tinejdžeri, idu u šumu i rade strndžanje. To znači da mogu da se ljube i da se “pipkaju”, ali samo od pojasa nagore. Pre ženidbe i udaje, momak i devojka imaju taj prvi kontakt tamo negde u šumi. Ali svi znaju do koje granice je nešto dozvoljeno. Pre toga ih roditelji upute u to kako da se ponašaju. Verovatno da i ovaj običaj ime neke veze sa paganskim običajima u čast nečega - ističe Mihajlović za 24 sedam.