Autor: Informer.rs/J.L.

14.04.2024.

23:35

Foto: facebook.com

Vesti

Slomljen siloviti udar šiptarskih terorista! Srpska vojska tada izvela odlučujući kontranapad na Košarama! (VIDEO)

Nakon prvih dana napada OVK terorista na karaulu Košare, pripadnici VJ su se povukli prema drugoj liniji odbrane ispod karaule, na položaje koji su bili lakši za odbranu. Tokom narednih dana stigla su i pojačanja Vojske Jugoslavije u ljudstvu i u artiljerijskom oruđu. Jedna grupa pripadnika OVK se nalazila iznad pozicija VJ da bi ometala i presecala komunikacije i uspela je da uništi jedno borbeno vozilo.

Slom terorističkih napada

Tokom noći, OVK je napao pozicije srpske vojske na vrhu Opljazu, pokušavajući da slomi otpor vojnika VJ, međutim, svi napadi su odbijeni uz velike gubitke na strani napadača, iako su imali podršku albanske artiljerije.

Sledećih dana OVK je pokušavao da slomi otpor druge odbrambene linije srpske vojske, ali ni ti napadi nisu imali uspeha. VJ je dovela specijalce, ratne veterane iz ratova devedesetih, kao i nekoliko artiljerijskih oruđa.

Reorganizacija srpske vojske i kontranapad


Albanska artiljerija nastavila je da bombarduje pozicije VJ sa Maja Glave i Rase Košaresa. Komanda VJ je odlučila da uradi iznenadni kontranapad. Na dan današnji dan 14. aprila srpski vojnici krenuli su u napad na Maja Glavu. Rastojanje između dva protivnička rova nije bilo veće od 50 metara. Srpska nije uspela da u potpunosti zauzme Maja Glavu, ali je prekinula albansko artiljerijsko delovanje sa tog vrha. Na Maja Glavi front je stabilizovan, bez ikakvih promena na linijama do kraja rata.

Tokom aprila na Rase Košaresu nije bilo nikakvih promena na linijama fronta i obe strane su trpele značajne gubitke. Vojnici VJ zbog artiljerijskog delovanja, a Albanci zbog neuspelih juriša pokušavajući da slome odbrambenu liniju srpske vojske.