Autor: Informer.rs

16.04.2024.

12:56

Foto: Tanjug

Vesti

Ministar Mali podelio vanserijske podatke: U Srbiji u protekloj deceniji otvoreno više od 460 fabrika!

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da je samo u jednoj godini u Srbiji bilo 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, a da je u protekloj deceniji otvoreno više od 460 fabrika i proizvodnih pogona i oko 500.000 radnih mesta.

Mali je u tekstu pod nazivom "Francuska sobarica" koji je objavio na svom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Fejsbuk naglasio da u Srbiji nikada nije bilo teže biti u opoziciji.

- Morate da se kao francuska sobarica pravite nevešti u razumevanju svih srpskih ekonomskih rezultata, da sporite nesporno, jer sa čim krenuti u kampanju, a da nije urađeno u Srbiji ili je u planu? - navodi Mali.

Informer

 

Dodaje da je bilo lako 2000. godine obećavati ekonomski izmučenim građanima Srbije "evropsku šargarepu i poslove", i da je zatim usledilo 12 godina sunovrata.

- Šargarepa je odmicala, uzmicali su i investitori, plate su stagnirale na 300 evra, da bismo 2012. došli do ivice bankrota bez para na računu čak i za penzije, koje su, uzgred, jedva premašivale 200 evra - naveo je ministar.

Ukazuje da je to rezultat vlasti "današnjih srpskih francuskih sobarica" poput predsednika Stranke slobode i pravde u kojoj je Dušan Nikezić, a koji su Srbiju nakon teških devedesetih godina do kraja ekonomski devastirali, ali su u isto vreme lično izuzetno profitirali, simboličnih i sada već daleko čuvenih Đilasovih 619 miliona evra.

- Vreme neumitno teče, a pare se valjda potrošile. Poslednju bol je opoziciji donela poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, u kojoj je dočekan uz najviše državne počasti, kao ugledan i cenjen državnik, dokle oni nisu nikada, niti će ikada dobaciti - naveo je Mali.

Obraćajući se Nikeziću, Mali navodi da je javni dug "nikad stabilniji" i da to njih iz opozicije ne treba da brine uz sva javna ulaganja kojima je trenutna vlast pokrenula ekonomski preporod zemlje, a koja danas dostižu sedam odsto BDP-a.

Informer

 

- Javni dug držimo daleko ispod mastrihtske kvote od 60 odsto i na kraju marta je bio na nivou od 47,7 odsto -naveo je Mali.

Dodaje da su nezaposlenost sa 25,9 odsto koja je bila tokom prethodne vlasti, spustili na oko devet odsto, a plate sa 300 evra podigli na današnjih 820 evra.

- I, znate šta? Ne planiramo tu da stanemo. Srbija je, kada se konačno oslobodila vas, kada je odbacila teret ekonomskog neuspeha koji ste joj natovarili, snažno započela razvoj, izgradnju i preporod, i uvređenost francuske sobarice zbog našeg uspeha, je neće zaustaviti - naveo je Mali.

Poručuje opoziciji "vaše je da pričate, naše da gradimo i ne stanemo, a na građanima da odluče koje zaista nešto uradio za zemlju, a ko samo obećavao".

Dodaje da su građani to pokazali na izborima 17. decembra, ali poručuje da će pokazati i 2. juna šta misle o politici opozicije, ekonomskoj politici nerazvoja, nestabilnosti, neuvažavanja međunarodne zajednice, držanja Srbije u talogu prošlosti, držanja građana na rubu preživljavanja.

- Toliko ste unazadili Srbiju da nam je bila potrebna decenija da anuliramo efekte Vašeg nerada. U jedno budite sigurni – nećemo vam to više dozvoliti jer Srbija više nema vremena za gubljenje - poručio je ministar u tekstu.