24.04.2024.

09:46

Foto: Masha Bandjur

Vesti

Ministarka Danica Grujičić o povratku opasnog virusa: "Ko neće da vakciniše dete, neka dođe i vidi kakve su to muke"

Davno zaboravljena bolest, tako je, ponovo pred vratima Srbije! Ministarka Danica Grujičić objasnila je jutros da postoji vakcina protiv dеčiје pаrаlizе izаzvаne divljim pоliоvirusоm u Еvrоpskоm rеgiоnu SZО (Tursка 1998. gоdine) i da je samo na roditeljima odgovornost da svoju decu redovno vakcinišu.

- Kada se pojavila vakcina protiv polija u Americi, pre toga je otprilike godišnje obolevalo 60.000 dece. Posle uvođenja te vakcine, prve sledeće godine niko. To je dovoljan podatak da vam kaže koliko je vakcina efikasna i koliko pomaže da se ta deca razvijaju normalno i mislim da roditelji jako rizikuju ako ne vakcinišu svoju decu - kaže dr Grujičić.

Danica Grujičić navela je da postoji veliki broj ljudi koji nisu stručni, a ni obrazovani, a imaju priliku da komentarišu medicinska pitanja, što nije dobro i stvara konfuziju u javnosti.

- Moja je preporuka, javite se pedijatru, on će vam objasniti. Na lekarima je odgovornost da vode računa šta pričaju i da apsolutno zastupaju medicinu zasnovanu na dokazima. A ne da pričaju o nečemu što su možda negde pročitali. Možda su pročitali na engleskom, a nisu vični jeziku, pa nisu shvatili onako kako jeste - kaže dr Danica Grujičić.

Ističe da su roditelji odgovorni za zdravlje svoje dece i da moraju da shvate koliko je cerebralna paraliza veliki problem.