25.04.2024.

19:07

Foto: Shutterstock

Vesti

Srbi žele prvomajski uranak na plaži! Spojili odmor za Prvi maj i Vaskrs pa poludeli za ovom destinacijom

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) kaže da je prodaja turističkih aranžmana išla bolje nego prošle godine zbog većeg broja prazničnih dana.

- Spojeni su praznici, deca su na raspustu i to je razlog većeg interesovanja za praznična putovanja. Najtraženiji su bili aranžmani za evropske gradove i gradove u okruženju Mostar, Trebinje, Banjaluka, Sarajevo, Skoplje, Ohrid, kružne ture za Crnu Goru, Istanbul, Solun, Temišvar, Budmpeštu, Prag, Beč i veliki broj gradova u Severnoj Italiji od Venecije do Lido di Jesola. Ovi aranžmani sa autobuskim prevozom su koštali između 70 evra za dva do 230 evra za četiri noćenja u Istanbulu. Ti aranžmani su u dobroj meri prodati - ističe Seničić.

On ističe da je što se tiče avio aranžmana veliko interesovanje vladalo za čarter letove za Egipat koji su svi već rasprodati.

- U ovo doba u Egiptu može da se letuje, more je toplo i zato su svi čarter letovi, koji kreću u ovo doba godine, već rasprodati za praznike. Bilo je ponuda za Tunis, Kipar i Maltu. Kod avio aranžmana to su manje grupe od 20 do 25 ljudi i kao i ranijih godina naši građani avionom za praznike najviše putuju u evropske gradove, Istanbul, Atinu, Prag, Amsterdam, Berlin, Milano, Bari, Rim, Barselonu, Malagu, Valensiju i Lisabon. Praznični aranžmani sa avio prevozom su zavisno od destinacije, broja dana i hotela koštali od 350 do 850 evra - objašnjava Seničić.

Informer

 

Dok će naši turisti za praznike ići na more i u evropske metroplole, u Srbiju će pohrliti turisti iz susednih zemalja koji takođe imaju spojene prvomajske i vasrkšnje praznike.

- Hoteli u Srbiji su prepuni i već je rasprodato i rezervisano preko 85 odsto kapaciteta. Biće stranaca iz Evrope ali u manjem broju jer je njima Uskrs prošao. Ali biće puno stranaca iz orkuženja Makedonije, Crne Gore i Bosne - naglašava Seničić.

Najprodavaniji aranžmani

Od 70 evra za dva do 230 evra za četiri noćenja (autobuski prevoz)

- Istanbul

- Solun

- Budimpešta

- Temišvar

- Prag

- Beč

- Severna Italija, Venecija i Lido di Jesolo

- Mostar, Trebinje, Banjaluka, Sarajevo

- Skoplje, Ohrid

- Kružne ture u Crnoj Gori

Od 350 do 850 evra (avio prevoz)

- Istanbul

- Atina

- Prag

- Amsterdam

- Berlin

- Milano

- Bari

- Rim

- Barselona

- Malaga

- Valensija

- Lisabon

Ivanka Tasić, direktor agencije "Panacomp travel tourism and trade" koja dovodi strane turiste u Srbiju kaže da je posle par meseci zatišja poslednjih 10 dana poraslo interesovanje za posetu Srbiji.

- Imamo puno zahteva za dolazak u Srbiju iz Italije, Nemačke, SAD. U maju ćemo imati turiste iz velike Britanije, očekujemo potvrdu od jedne grupe iz Francuske. Ta nemačko-švajcarska grupa želi da vidi 32 manastira za 10 dana. Videće i Viminacijum, Feliks Romulijanu, imaće krstarenje Đerdapom i na kraju srpsko veče u Skadarliji sa nastupom folklora. Američka grupa koja stiže 1. maja ide na Via feratu na ulasku u Gornjačku klisuru, a zatim će provesti par dana u Vrnjačkoj banji - objašnjava Tasićeva.