01.05.2024.

13:50

Foto: Tanjug

Vesti

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu parastos za poginule Srbe u zločinačkoj akciji "Bljesak"

Udruženje porodica stradalih i nestalih „Suza“ i Udruženje izbeglih, raseljenih i doseljenih lica “Zavičaj” Beograd organizovali su služenje parastosa, a osim članova porodica stradalih Srba, prisustvovali su i predstavnici drugih udruženja i članovi delegacija, kao i predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije.

Predstavnici Komesarijata su položili venac na spomenik žrtvama ratova devedesetih godina prošlog veka u Tašmajdanskom parku, saopštio je Komesarijat.

U ranim jutarnjim časovima 1. maja 1995. započeo je napad hrvatskih snaga na Srbe u Zapadnoj Slavoniji, poznat kao operacija "Bljesak" tokom koje su ubijene 283 osobe srpske nacionalnosti, a proterano je najmanje 15.000 Srba.

Vojno policijska akcija nazvana "Bljesak", kojom su hrvatske snage zaposele deo Zapadne Slavonije koji se nalazio u sastavu Republike Srpske Krajine, bila je zapravo završetak etničkog čišćenja Srba iz Slavonije koji je većim delom ostvaren tokom 1991. godine.

Nema političke volje u Hrvatskoj da se reši pitanje nestalih

Miodrag Linta, predsednik Saveta Srba iz regiona rekao je da zločinačka akcija Bljesak predstavlja završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja Zapadne Slavonije.

- U javnosti Srbije često se zaboravlja činjenica da je u Zapadnoj Slavoniji izvršeno prvo etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata. U leto, jesen i zimu 1991. godine sa većeg područja Zapadne Slavonije proterano je više od 70.000 Srba, a oko 200 srpskih sela je opljačkano, zapaljeno i minirano - kaže Linta.

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj ne postoje stvarna politička volja da se reši najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje, to je pitanje nestalih lica.

- Imamo i dalje blizu 500 posmrtnih ostataka Srba koji se nalaze u zavodima sudske medicine, koji nisu dalje identifikovani, imamo više desetina poznatih grobnih mesta u Hrvatskoj gde se nalaze posmrtni ostaci Srba, ali ne postoje volja da se oni ekshumiraju i identifikuju - kaže Linta.

Napomenuo je da je veoma važno da Srbija i dalje insistira na suštinskom i stvarnom dijalogu da se reši ovo važno, civilizacijsko i humanitarno pitanje.