05.05.2024.

18:45

Foto: Foto: Shutterstock, Masha Bandjur, Printskrin/Društvene mreže

Vesti

Ubijte me, ja na krst ne pljujem! Ustaše ga ubile zbog lojalnosti prema Srbiji i veri, a mnogi ne znaju za ovog srpskog heroja!

Mučenički put mladog Miroslava Lončara, Srbina iz Imotskog, počinje u njegovoj 33. godini, kada, ne sluteći šta će mu se desiti, prilikom natapanja krompira na njivi, biva otet.

Pripadnici hrvatske vojske izrevoltirani ubistvom prijatelja na ratištu , otimaju Miroslava samo zato što je pravoslavni Srbin i odvode ga u nepoznatom pravcu.

Nakon njegove otmice, i nakon nekoliko sati iščekivanja svog sina, Miroslavova majka na njivi je zatekla samo njegovu obuću, parče hleba i slanine koje je poneo za obrok i ništa više, njega nije bilo.

U tih par dana, na nepoznatoj lokaciji, počinje zverski čin ubijanja nedužnih civila, Srba pravoslavne veroispovesti od strane krvave ruke njihovog dželata - ustaša.

Informer

 

A onda...

Jedna baka čuvajući krave, videla je kako joj jedna krava beži u nepoznatom pravcu i potrčala je za njom. Odjednom, krava se zadržala kod jedne stene i počela da riče. Rikanje je prizvalo baku i kada je stigla do stene, videla je ispred krave Miroslavovo telo razapeto u obliku krsta na jednoj steni.

Na osnovu kasnijih svedočenja utvrđeno je da su Miroslava mučili svakom mukom i terali ga da pljune na pravoslavni krst što je on odbijao do samog kraja.

Informer

 

Upravo zbog tako mučeničke smrti i doslednosti u veri kao i zbog čudesnog otkrića njegovog mesta pogubljenja prokazanog kroz životinju Srpska Pravoslavna Crkva je odlučila da ga uvrsti u red prepodobnih novomučenika srpskih a njegova kanonizacija ujedno obuhvata sve srpske stradalnike iz Imotske krajine kojih je na hiljade