12.05.2024.

14:51

Foto: Shutterstock

Vesti

Vrednost izvoza iz Srbije oko 25 miliona evra: Evo gde najviše izvozimo rakiju

Izvoz rakije iz Srbije kontinuirano raste iz godine u godinu i procenjuje se da je on trenutno oko 25 miliona evra, izjavio je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Veljko Jovanović.

- Ta količina možda ne zvuči puno, ali kad pogledamo da u toj utakmici nismo baš imali tradiciju od nekih 50, 60 ili 100 godina, nego da smo tek pre par decenija krenuli na nivou brendova i na nivou ozbiljnog pozicioniranja, treba da budemo izuzetno zadovoljni rezultatima i da znamo da imamo mnogo šansi da se ti rezultati povećuju - rekao je on.

Jovanović je dodao da Srbija najviše rakije izvozi u Hrvatsku, Nemačku, SAD, kao i da se otvorilo tržište Kanade i da su to naša ciljna tržišta.

Sve više rakije se, kako je dodao izvozi i u okolne zemlje u kojima postoji kultura pijenja sličnih pića, kao što su Bugarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, ali i Severna Makedonija.

- Imamo sada Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, gde ćemo u narednih 10 godina doći do nula stope carine, tako da svakako ima ogromnog prostora za dalji rast izvoza, ali i ogromnog prostora za rad na napredovanju naših proizvođača na brendiranju i na jednom zajedničkom koordinisanom nastupu naše države ka tim tržištima - rekao je Jovanović.

On je naglasio da u Srbiji ima oko 1.000 registrovanih proizvođača rakije i da je naš najznačajniji brend domaća rakija od šljive.

- Šljiva je veoma važna i važno je zato negovati sortimente zdravih sadnih materijala, jer je to polazna osnova kod bilo koje prehrambene industrije, pa i industrije rakije - rekao je on.

Jovanović je dodao da bi se ojačala proizvodnja ne samo rakije od šljive već i drugih, Srbija treba da neguje kvalitet, da ima kontinuitet u tom kvalitetu, ali i da ima ozbiljne količine sa kojima može da izađe na tržište.