13.05.2024.

10:28

Foto: Pixabay

Vesti

Važna kampanja Telekoma - "Dečiji svet je veći od ekrana": Podići svest dece o upotrebi tehnologija

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić ukazao je da ovom kampanjom Telekom želi da podigne svest kod dece, ali i roditelja o pravilnoj upotrebi tehnologija i najavio da će tribine nastaviti da se organizuju u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

- To je jedna od najaktuelnijih tema i o njoj se dosta diskutuje u poslednjih nekoliko godina. Smatrali smo da mi kao telekomunikacioni operator u Srbiji koji ima najviše mobilnih korisnika treba da budemo pokretači ovakve inicijative. U cilju podizanja svesti o upotrebi novih tehnologija kod najmlađih postoje dva strateška plana - da svake godine bude sve više kampanja posvećenih deci, kao i da se proširi svest o pravilnom korišćenju novih digitalnih tehnologija kod najmlađih - kazao je Lučić.

Informer

 

Gosti tribine bili su šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju sa Pedagoškog fakulteta Kopar Ranko Rajović, master logoped Marijana Mirković iz Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Prof. dr Cvetko Brajović" i dr Bojana Drljan sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju sa Odeljenja za logopediju, dok je moderator tribine bila novinarka i autorka porodičnog podkasta "Zdrava priča sa Dolores" Dolores Milošev Erdeg. 

Oni su pre svega ukazali da roditelji prerano deci u ruke daju telefone čime ih izlažu neprimerenim sadržajima, a ta preterana upotreba ima negativne posledice u vidu usporenog razvoja. 

- Registrujemo sve više slučajeva  da deca do druge, treće godine ne progovore, ne komuniciraju, pamte pojmove koji nisu funkcionalni, a kada dođe dotle onda se obrate nama stručnjacima. Prvo što im kažemo jeste da smanje vreme koje će malo dete provoditi pred ekranom - rekla je logoped Marijana Mirković.

Informer

 

Dr Bojana Drljan ukazala je da kašnjenje u govoru dovodi do kašnjenja u razumevanju.

- Utiče na pažnju dece, a ona mora da se razvija upravo od tog najranijeg uzrasta pa i kroz školski uzrast. Utiče i na kognitivne sposobnosti, a sve se to na kraju odrazi i na socio - emotivni razvoj - upozorava dr Bojana Drljan.

Profesor Ranko Rajović ističe da godinama unazad učitelji konstatuju da je svaka nova generacija slabija od prethodne.

- Govore da nešto nije u redu, da deca ne mogu sa mirom da sede, da su slabija motorički, da im je oslabljena pažnja. Upravo je najvažniji period razvoja mozga taj pre škole. Mozak se razvija kretanjem, a deca koja gledaju u ekran se ne kreću i onda ne razvijaju te duboke regije u mozgu. Živa bića koja se ne kreću su biljke. Mozak se razvija kretanjem i ako njega nema onda se smanjuju i kognitivne sposobnosti. Umesto da skaču, hodaju, prevrću, mi im oduzimamo to vreme za razvoj mozga. To se posle održava i na ponašanje - kazao je Rajović.

Informer

 

Televizor najmanje štetan

Dr Bojana Drljan sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju sa Odeljenja za logopediju kaže da je u današnje vreme televizor najmanje štetan za rani razvoj dece.

- Dok tableti i mobilni telefoni imaju nepovoljan uticaj na razvoj dece, utičući na razvoj vizuelnog sistema. Tehnologija nije prilagođena maloj deci ni u tehničkom ni u sadržajnom smislu. Prema preporukama, deca od dve do pet godina ne bi trebalo da budu izložena ekranima duže od pola sata - kazala je Drljan.