Autor: Informer.rs

13.05.2024.

15:11

Foto: Grad Subotica

Vesti

Subotica: Gradonačelnik Stevan Bakić prisustvovao obeležavanju Dana Srednje medicinske škole

Svečanosti u ovoj školi, koja je počela sa radom sredinom 1958. godine u Subotici i čiji je osnovni zadatak bio spremanje i usavršavanje učenika za medicinske sestre zdravstvenih i zdravstveno socijalnih ustanova i patronažnu službu, prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, obraćujući se prisutnima u atrijumu te škole, Srednjoj medicinskoj školi čestitao 66. godišnjicu postojanja i poželeo puno uspeha u daljem radu.

- Danas sam imao zadovoljstvo da sa direktorkom škole i njenim saradnicima obiđem kabinete u Srednjoj medicinskoj školi i vidim mlade i talentovane učenike koji je pohađaju kako, zajedno sa svojim profesorima, izvode vežbe po kabinetima i kako, s obzirom na to da je danas i Dan otvorenih vrata, svoje znanje prezentuju gostima iz drugih škola. Deca koja pohađaju ovu školu odabrala su jedan human i jako odgovoran poziv prema kome imam veliko poštovanje. Razlog tog mog velikog poštovanja su, pre svega, herojska dela medicinskog osoblja Opšte bolnice Subotica i Doma zdravlja Subotica tokom pandemije Kovida-19, kada su ne retko svoje živote žrtvovali da bi spasili živote svojih sugrađana i pomogli im u najtežim mogućim situacijama. To, ponoviću i ovom prilikom, nikada ne smemo da zaboravimo - naglasio je Bakić.

Informer

On je učenicima Srednje medicinske škole poželeo da uspešno završe smerova za koje su se opredelili i da u budućnosti ostvare sve svoje snove i želje, a nastavnom osoblju škole izrazio zahvalnost što đacima prenose svoje stručno znanje i što se trude i preduzimaju sve da od njih naprave i dobre ljude.

- Osnova svega je da budete kvalitetan čovek, a svi ostali rezultati grade se na tim temeljima. Iskoristiću ovu priliku i da navedem neke poteze lokalne samouprave koja izuzetnu pažnju poklanja mladim ljudima, naročito u oblasti obrazovanja. Od 2016. godine do današnjeg dana sa sva tri nivova vlasti, znači republičkog, pokrajinskog i lokalnog, u adaptaciju, rekonstrukciju, opremanje srednjih i osnovnih škola uložena je jedna milijarda i 90 miliona dinara, što je, svakako, podatak za divljenje. Što se Srednje medicinske škole tiče, lokalna samouprava se trudila da pomogne, prema svojim mogućnostima i prioritetima. Konkretno, obišli smo i ovaj tavanski deo škole koji je nekada bio u zapuštenom stanju, a koji je sada, nakon rekonstrukcije za koju je izdvojeno pet miliona dinara, pretvoren u jednu multifunkcionalnu učionicu gde će se sprovoditi razne vrste nastave. Unutrašnjost škole skoro je kompletno okrečena, postavljena je i led rasveta u koju je uloženo šest miliona dinara, a zamenjena je i ograda - naveo je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da lokalna samouprava, pored Srednje medicinske škole, vodi računa i o svim drugim školama u ovom gradu. 

- U proteklom periodu, kada je reč o ulaganjima u obrazovno-vaspitne ustanove, najveća ulaganja imali smo u Hemijsko-tehnološkoj školi. Za opremanje trening-centra u Tehničkoj školi 'Ivan Sarić' država je opredelila sredstva u visini od 75,6 miliona dinara, uredili smo neke stvari i u Muzičkoj školi, a imamo i uređen objekat Politehničke škole u Harambašićevoj ulici. Nastavićemo tim tempom, jer su nam mladi prioritet. Mladi ljudi su naše bogatstvo, bogatstvo ovoga grada i trudićemo se da imaju optimalne uslove za nastavu. Na kraju bih još jednom Srednjoj medicinskoj školi čestitao Dan škole, da i u budućnosti postižete dobre rezultate, proizvodi dobre i stručne kadrove i da kadrovi nakon završetka školovanja ostanu u Subotici - poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Informer

Direktorka Srednje medicinske škole Natalija Trbović Toljagić je kazala da se 12. maja, na datum kada je 1820. godine rođena Florens Najtingel - engleska bolničarka i začetnica modernog sestrinstva koja je otvorila prvu školu za bolničarke - obeležava dan ove škole. Ona je podsetila da se od 1965. godine taj dan obeležava kao Međunarodni dan medicinskih sestara i dodala da se 12. maja 1671. godine upokojio vladika Vasilije, u narodu dobro znan kao Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, čije isceliteljske moći, kako se veruje, traju i dan-danas.

- Tako se kroz godine i u ovoj zgradi prepliću znanje, empatija, humanost, vera i mala čuda. Danas smo otvorili i naša vrata kako bi svi imali mogućnost da vide gde se obrazuju i vaspitavaju budući beli mantili. Medicinske sestre, fizioterapeuti, kozmetičari, stomatološke sestre, ginekološko-akušerske sestre, gde dete postaje čovek, spreman da pomogne drugom - rekla je, između ostalog, Natalija Trbović Toljagić.

U Srednjoj medicinskoj školi u Subotici nastava se odvija na srpskom i mađarskom jeziku. Škola je, takođe, otvorena i za obrazovanje odraslih kroz prekvalifikaciju i specijalizaciju.