14.05.2024.

09:39

Foto: Tanjug

Vesti

RHMZ upalio alarme zbog 3 pojave u narednim danima! Najgore će biti u ovim delovima Srbije, spremite i za puno kiše!

Meteoalarmi upaljeni su i za danas i sutra, ali zbog pljuskova, velike količine padavina i grmljavine, negde i zbog jakog vetra, dakle tokom tri dana veći delovi Srbije pod meteo upozorenjem.

- Danas i sutra na zapadu, jugu i jugoistoku, kao i ponegde u centralnim delovima zemlјe, padaće kiša, a u oblasti lokalnih plјuskova sa grmlјavinom očekuje se količina i od 10 do 20 mm padavina, lokalno i više - najnovije je meteorološko upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Informer

 

Pet dana jake košave

Kako se navodi dalje, od sutra, 15. maja, u Vojvodini, Podunavlјu i Pomoravlјu sledi pojačavanje jugoistočnog vetra (košave), koja će duvati sve do nedelјe, a najjači udari vetra očekuju se u četvrtak i petak - 16. i 17. maja, kada će na jugu Banata prelaziti 24 m/s (preko 85 kilometara na čas), a na području Beograda povremeno dostizati od 15 do 17 m/s (odnosno od 55 do 60 km/h).

Upaljeni meteoalarmi, u četvrtak i narandžasti

Danas, sutra i u četvrtak širom Srbije upaljeni su meteoalarmi.

Danas su je u većem delu Srbije na snazi žuti, zbog pljuskova i grmljavine.

Sutra se u Banatu pridružuje takođe žuti zbog jakog vetra, odnosno košave.

U četvrtak se košava u Banatu pojačava, pa je tu na snazi narandžasti meteoalarm. Košava će biti jaka i u Beogradu i Pomoravlju, ali ipak manjeg intenziteta nego u Banatu, te je upaljen žuti meteoalarm.

Narandžasti meteoalarm, kako se navodi na sajtu RHMZ, znači: "Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe".