14.05.2024.

13:37

Foto: rgz.gov.rs

Vesti

Republički geodetski zavod uspostavlja blisku saradnju sa Međunarodnom asocijacijom za procenu vrednosti nepokretnosti (IAAO)

Direktor RGZ-a, mr Borko Drašković, ugostio je delegaciju koju čine predsednica IAAO, Rebeka Malmkvist, buduća predsednica, Dona Vandervris, izvršna direktorka, Ejmi Rasmusen i član Komiteta za istraživanje i standarde, Džejms Rasel Timjan. Prezentacije koje su održale pomoćnik direktora Geosektora, Jelena Matić Varenica i rukovodilac u oblasti masovne procene, Ivana Štrbac, istakle su rezultate i dostignuća RGZ-a u unapređenju geoprostornih podataka, digitalizacije katastra nepokretnosti i masovne procene vrednosti nepokretnosti.

Tom prilikom je istaknuta velika važnost masovne procene za pravednije oprezivanje i urbanu komasaciju.

Informer

 

Ova poseta predstavlja ključni korak u produbljivanju saradnje između RGZ-a i IAAO -a, i ističe zajedničku posvećenost napretku u oblasti masovne procene, standard, upravljanja nekretnina i transparentnosti tržišta nekretnosti.

Razgovori su bili fokusirani na osnivanje regionalne jedinice IAAO -a koja bi vodila inicijative za masovnu procenu vrednosti nepokretnosti u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, promovišući profesionalizam i standarde, što je u skladu sa prioritetima Vlade Republike Srbije i podržano od strane Svetske banke.

Predstavnici IAAO -a su uputili poziv direktoru Borku Draškoviću za posetu godišnjoj konfereniji u Denveru u avgustu i izrazili spremnost za dalji razvoj partnerstva i punu podršku ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Očekujemo da će ova saradnja doprineti ne samo razvoju oblasti procene nepokretnosti u Srbiji i region, već i celokupnom napretku tržišta nepokretnosti i razvoju ekonomije, čime se dodatno potvrđuje uloga RGZ-a i Republike Srbije kao lidera u razvojnim inicijativama na međunarodnom nivou.