14.05.2024.

14:35

Foto: Informer

Vesti

Rak dojke je najveći ubica u Srbiji: Stručnjaci saglasni - ovo je jedini način da pobedimo poraznu statitstiku!

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko je tom prilikom istakao da je novoizabrana vlada u svom programu stavila naglasak upravo na skrining program odnosno preventivu.
- Nedavno su održani deržavni ispiti i jedno 70 odsto kolega koji su završili smerove kao što su tehničari u laboratoriji odnosno rendgen tehničari koji rade skrining za rak dojke su odgovorili netačno da je nacionalni skrining slobodna volja i izbor građana, a ne da je obaveza svih građana da se odazovu na ovakve preglede.To daje sliku o svima nama. Mi moramo da dignemo svest da je rak dojke jedna bolest koja ima relativno dug period kada je bez simptoma, a zanamo da je skrining i rano otkrivanje zapravo momenat kada možemo izlečiti rak dojke. Tada imamo šanse da uspešno završimo lečenje. Nažalost, smrtnost od raka dojke u našoj zemlji je i dalje visoka i nije primerena, jer smo po broju novih slučajeva u sredini liste u Evropi, a po smrtnosti na prvom mestu. To može da znači da nemamo odgovarajući skrining ili da nam se pacijenti javljaju u stadijumima koje ne možemo izlečiti, ili nemamo dobar pristup u lečenju... Ovde smo u zajedničkoj misiji da smanjimo crnu statistiku, a ohrabruje to što je državasve uradila da nabavli najnovije lekove - kazao je Vicko.

Informer

 

Veliki je alarm i podatak da u svetu svakog minuta jedna žena u svetu oboli od raka dojke, a svakog trećeg minuta jedna premine od raka dojke. Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović je istakla da je upravo rak dojke i najzastupljeniji u strukturi oboljevanja kada su u pitanju maligne bolesti u Srbiji.
- On je na prvom mestu i kada je u pitanju obolevanje, ali i smrtni ishod kada su u pitanju žene. Prema podacima koje imamo, najveći broj obolelih žena se registruje kao oboleli od karcinoma u poslednjem stadijumu bolesti. Na godišnjem nivou oboli oko 4.400 žena, a oko 1.700 izgubi život. Zbog toga apelujem da svaki put kada se primeti ili nelagodnost ili promena u tkivu dojke javi u zdravstvenu ustanovu. Naravno treba se javljati i redovno na godišnju kontrolu. Žene nikada ne treba da zaborave da u spostvene kalendare upišu preglede mamografije, pre svega ako se nalaze u periodu od 50 do 60 godina - kazala je Jovanovićeva.
Dr Marko Spasić, specijalista opšte hirurgije Klinike za opštu hirurgiju UKC Kragujevac je istakao da pacijentkinjama u velikim zdravstvenim centrima Srbije prilikom operacije karcinoma dojke mogu ugraditi i implanti. 
- Kombinuje se onkološka hirurgija sa principima rekonstruktivne hirurgije. Sačuva se koža, bradavica, uklanja se samo žlezdano tkivo dojke i u toku iste operacije se ugradi implant. Tako da dojka nakon intervencije izgleda identično kao pre operacije ili slično. Nakon buđenja iz anestezije, pacijentkinja kada pogleda u svoje grudi, ona zna da ima implant, ali na ovaj način se smanjuje trauma i veliki emocijalni stres koji operacja dojke nosi sa sobom Ovakav tip hirurgije u našoj zemlji je i dalje u razvoju - kazao je dr Spasić.

Faktori za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti na koje se može uticati:

- fizička aktivnost
- pravilna ishrana
- umerena konzumacija alkohola
- regulacija telesne težine
Ostali faktori rizika za nastanak karcinoma dojke kod žena, na koje ne možemo uticati su:
- starije životno doba
- genetska predispozicija
- dužina reproduktivnog perioda
- broj porođaja
- godine pri rođenju prvog deteta
- proliferativne bolesti dojke
- karcinom kontralateralne dojke ili endometrijuma
- izloženost zračenju
- uticaj geografskog podneblja