15.05.2024.

10:07

Foto: Printscreen/pixabay

Vesti

U Srbiji se godišnje rodi 600 dece sa srčanim manama: Devojčici Ivi (16) prvi put kod nas urađena implantacija biološke plućne valvule bez hirurške intervencije

Iva je odličan đak, ima 16 godina i planira, kako kaže, da upiše smer – Turistički tehničar. Malo je stidljiva i uplašena, ali kao i njena majka, ne skida osmeh sa lica. Imala je veliku i važnu operaciju, koja bi – kako očekuju i lekari u Tiršovoj, trebalo da joj učini budućnost izvesnijom. Iva će već sutra biti kod kuće.

- Danas je super, nema nikakve tegobe, dobro se oseća, kao da ništa nismo radili, tako da je dobro - kaže Ivina majka, Vera Kalezić.

Informer

 

Prvi put u Srbiji, uz podršku jednog od najboljih svetskih stručnjaka, urađena je intervencija zamene pulmonalne valvule bez otvaranja grudnog koša.

- Meni je zaista drago što možemo zajedno da uradimo prvi put u Srbiji ovu proceduru. Svi zajedno sarađujemo od kardiologa, interventnih kardiologa, kardiohirurga, radiologa, kako bismo pomogli 16-togodišnjoj devojčici. Ali, uvođenje ove intervencije, pomoći će u budućnosti bebama koje plave dođu na svet zbog ovakve urođene srčane mane - izjavio je dr Šiva Kumar iz Indije.

Informer

 

Prof. dr Milan Đukić, kardiolog iz Dečje klinike u Tiršovoj, kaže da je ovo sad potpuna zamena za hiruršku intervenciju.

- Ovo je deset puta lakše i manje su traume i za decu u svakom smislu i psihičke i fizičke traume a sa druge strane i sprečavanje nekih operativnih komplikacija, ovo je prvi pacijent u našoj zemlji da se radi kod dece transkateterska zamena - kaže Đukić. 

Simptomi kao što su smanjena tolerancija napora, brzo zamaranje, aritmije, slabost, brzo napreduju, pogoršavaju se i dugoročno prognoza nije dobra.

- Ako se rodi 600 dece svake godine sa urođenim srčanim manama, onda 20 odsto, 100, 120 dece kad-tad dođe za potrebu da se ovaj zalistak promeni. Ono što je prednost, kod mlađih, može da se promeni, i da tako produžimo i omogućimo veoma kvalitetan život bez velike terapije i ograničenja, i veoma kvalitetan i dug život - dodaje profesor Đukić.

Informer

 

Prvi put su lekari iz Tiršove intervenciju uradili uz podršku jednog od najboljih svetskih kardiologa, a u buduće i samostalno.