Autor: Informer.rs/J.L.

16.05.2024.

11:37

Foto: facebook.com

Vesti

Čistio je Kosovo i Metohiju od šiptarskih terorista, ali i Černobilj od radijacije! Ovo je Rus koji je branio svetu srpsku zemlju

Igor je rođen 24. novembra 1962. godine u Saratovu, služio je u graničnim trupama, nakon čega je ušao i diplomirao na Univerzitetu Ministarstva unutrašnjih poslova u Voronježu. Bio je policajac u rodnom Saratovu i čak je išao da učestvuje u uklanjanju posledica černobilske katastrofe.

Marta 1999. godine odlazi u SR Jugoslaviju u rat. Srbiju bombarduje NATO agresor i Igor smatra svojom dužnošću da pomogne braći Srbima. Zajedno sa svojim drugom Anatolijem Lebedom stiže u Beograd na zborno mesto u Bubanj potok, gde se okupljaju svi prispeli dobrovoljci.

Informer

Igor i Anatolij su služili u 52. bataljonu vojne policije Vojske Jugoslavije. Držali su položaje na jugoslovensko-albanskoj granici. Igor je na Kosovu i Metohiji je bio od početka aprila do kraja rata u junu 1999. godine. Bio je u grupi od Košara do Prizrena i na kraju na Paštriku. Odlikovao se jednostavnošću i odgovornošću. Govorio je vrlo malo, a radio je mnogo. Jednostavnost i pouzdanost. Posle odlaska srpskih jedinica sa Kosova i Metohije, Igor i Anatolij se vraćaju kući, u Rusiju.

Informer

Odmor nije bio dug. U to vreme čečenski pobunjenici Šamilja Basajeva upadaju u Dagestan, tamo počinje rat i Igor Njesterenko ponovo odlazi u rat.
U noći između 30. novembra i 1. decembra 1999. godine gardijski vodnik Igor Ljvovič Njesterenko gine na borbenom zadatku.

Anatolij je u Rusiji proglašen za heroja i primio je mnoge ordene, preživeo je sve sukobe u kojima je učestvovao, ali je nažalost poginuo 2012. godine u saobraćajnoj nesreći. Junak ratova devedesetih, Igor Njesterenko, sahranjen je na Jelšanskom groblju Saratova. U jesen 2019. godine, Igorov sin odleteo je za Beograd i dobio medalju od Božidara Delića za svog pokojnog oca.

Večna slava junacima!